Изберете страница
Връзката между вулканичната скала и добрата акустика може да изглежда далечна, но това съвсем не е така, когато говорим за каменна вата – един от най-добрите материали в строителството, който може да осигури така необходимото спокойствие във всяко помещение.

Звуците са важна част от нашето ежедневие – хубавата музика повдига настроението, разговорите с приятели ни сближат с тях. Не всеки звук, обаче е приятен или полезен. Излишните шумове могат да повлияят негативно на съня, да повишат стреса, сърдечната честота и кръвното налягане. Според изследвания на Европейската агенция по околна среда (EEA) София е една от столиците с най-голям процент хора изложени на шумово натоварване от пътната инфраструктура в Европа.

Пътищата са артериите на модерния живот и не можем без тях. Това означава, че трябва да открием други мерки, които ще ни позволят да ограничим вредното звуково въздействие от околната среда. Ние от ROCKWOOL сме специалисти в каменната вата и затова искаме да Ви представим 5 факта за акустиката и каменната вата, които могат да ви бъдат полезни при обновяване на помещенията.

Какво е звукът и какви нива са безопасни?

Звукът е слухово усещане, което се причинява от трептения предавани чрез надлъжна механична вълна. Човешкото ухо е много чувствително към тези трептения и амплитудата на звуците, които чуваме – от най-тихия до най-силния – е много висока. Това означава, че дори най-тихите звуци могат да се превърнат в проблем. Световната здравна организация съветва нивата на шум в зависимост от техния източник (самолети, пътища и пр.) и времето на деня (ден, нощ) да бъдат ограничени в рамките до 40-53 децибела (dB).

 

Добрият акустичен дизайн на сградите е важен за здравето
  • У дома – един от най-големите проблеми свързани със шума у дома е нарушаването на спокойния сън.
  • В болниците – възстановяващите се пациенти имат нужда от спокойствие повече от всички останали, а излишните шумове могат да забавят процеса на лечение.
  • В училищата – в много класни стаи е шумно и това, разбираемостта на речта може да спадне до 75% и повече, което означава, че децата не чуват всяка четвърта дума от учителя.
  • В офисите – продуктивността на хората зависи пряко от тяхната способност за концентрация. Добрата акустика (особено при офисите от отворен тип) може да подобри тези показатели с до 2-3%.
Строителните материали и обзавеждането влияят на акустиката

Изборът на строителните материали използвани за сградата е от съществено значение за осигуряване на добър акустичен комфорт. Използването на звукоабсорбиращи материали както при строителството, така и при обзавеждането на помещението може значително да подобри акустичната среда.

Каменната вата е отличен акустичен материал

Това се дължи на нейната отворена влакнеста структура, която работи в две посоки:

  • звукопоглъщане: способността на материала да поглъща, а не да отразява звука;
  • време на реверберация: или колко дълго е необходимо на звука да „угасне“ след като източника му е изчезнал.
Каменната вата намалява предаването на звука

Поставена като изолационен материал на съответните места, каменната вата действа като звукова бариера, която филтрира излишния шум в помещенията.

  • Каменна вата във фасадата – намалява и спира звуците от външни източници като трамваи, пътни възли, влакове. Наши изследвания показват, че монтирана във фасадата каменната вата може да намали външните шумове с до 15%
  • Каменна вата в покрива – намалява и спира шумовете от външни източници предавани по въздуха, напр. самолети и дори от дъжда. Изолирайки метален покрив с каменна вата от ROCKWOOL можете да намалите шума от падащия дъжд с до 50% спрямо други изолационни материали.
  • Каменна вата в стените – шумовете от съседни помещения намаляват значително с каменна вата подходящо монтирана в стените между стаите.
  • Каменна вата в подовете и таваните – на всички ни се е случвало да имаме съседи с тичащи деца отгоре или пък обратното – нашите деца да пречат на живеещите на долния етаж. Изолацията от каменна вата може да намали до 8 пъти нивото на ударните шумове преминаващи през тавана.

 

Източник: РОКУУЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД