Изберете страница
Учени създадоха 3D-принтер за строителство на жилища

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са създали мобилен 3D-принтер за строителство на жилища, съобщи Си Ен Ен.

Системата позволява за по-малко от 14 часа да се изгради носещата конструкция с кръгла форма с диаметър около 15 метра и височина около 4 метра.

3D-принтерът има две въртящи се лопати – малка и голяма. Устройството се поставя на мястото, където трябва да се появи сградата, а след това двата манипулатора в автоматичен режим създават отвътре конструкцията със специална пяна.

Според авторите на принтера-строител, методът позволява по-евтино и по-бързо строителство, а освен това сградата е по-безопасна.

В бъдеще 3D-принтерът ще стане напълно автономен, но засега работата му се наблюдава от оператор заради сигурността. Създателите планират следващите устройства да се захранват със слънчева батерия.

Един от съавторите, Стивън Кийтинг, коментира, че 3D-принтерът може да се използва и в отдалечени райони или в зони на бедствия, където е трудно да се доставят традиционни строителни съоръжения. По думите му технологията ще влезе в практическо приложение през следващите 5 до 10 години, а в по-далечно бъдеще системата може да е полезна за строителство в Антарктида, на Луната или на Марс. Като строителен материал може да се ползват лед или лунен прах.

3D-технологията за строителство на домове вече успешно е изпробвана и в Русия при изграждането на жилище от около 38 кв. м., отбелязват Си Ен Ен и ТАСС.

Източник: www.manager.bg