Изберете страница

Циментовият 3D строителен печат (3DCP) или 3D бетоновият печат е форма на адитивно производство, която може да произвежда предмети по поръчка от малки компоненти, като например архитектурни мебели, или мащабни, изцяло отпечатани сгради и гражданска инфраструктура.

Възможностите са безкрайни и могат да се използват за създаване на обекти, които не са осъществими с традиционните методи за леене на бетон.

Материалните решения Sikacrete® 3D се използват за много прецизно и бързо отпечатване на бетон в съответствие със спецификациите на проекта.

Дигитализация в строителството

Стоманобетонът се използва от десетилетия като икономичен строителен метод. Интересът и възможностите на дигиталната технология, включително използването на 3D печат на бетон, води до промяна, насочена към подобряване на производителността, спестяване на време и в същото време предлагане на нещо наистина уникално.

Sika предлага иновативни материали и решения за 3D отпечатване на бетон на собствениците, архитектите, инженерите и изпълнителите, които могат да си представят гъвкавостта на дизайна и потенциала на 3DCP.

Как работи 3D отпечатването на бетон?

Печатащата глава/дюза се монтира на роботизирана ръка или портал. Главата за печат/дюзата е свързана с помпа с помощта на маркуч. Компонентите на материала се смесват. Сместа се изпомпва в печатащата глава/дюза. Линиите се екструдират една върху друга. Могат да се добавят добавки или примеси, за да се променят свойствата на сместа.

Компанията е представена на българския пазар от Sika България.

 

Източник: stroiteli.bg