Изберете страница

Използването на земя за строителство съществува най-малко от 10 000 години. Днес такива сгради приютяват около 30% от населението на света. Те варират от прости ръчно изработени постройки до по-модерни и конвенционални на вид домове, използващи техники с трамбована земя, заедно с други устойчиви и възобновяеми материали като бамбук. Никой строителен материал не е по-устойчив от земята под краката ни.

Това, че техниките за изграждане със земя са стари, не означава, че са остарели. Всъщност, редица дизайнери и изследователи сега проучват как тези древни методи могат да бъдат комбинирани с по-нови инструменти като 3D принтери. Едно архитектурно студио експериментира с нови начини за използване на 3D печат. Независимо дали става въпрос за конструкции от сол, глина или пръст. Архитектурният тандем на Роналд Раел и Вирджиния Сан Фратело наскоро разкри интригуващ проект за 3D принтиране с кирпич – смес от пръст, слама, пясък и други органични материали.

Името Casa Covida препраща както към глобалната пандемия, така и към испанската дума за съжителство. Това е експерименталната структура, замислена като къща за двама. Създадена е с 3D принтиране в пустинята на Сан Луис Вали, Колорадо. Използвана е помощта на SCARA (Selective Compliance Articulated Robot Arm), който работи с кирпичена смес от пясък, тиня, глина и вода.

Къщата има три части. Първо е централното пространство, в което се влиза през дървена врата. Надуваемият розов покрив може да се разгърне, когато вали дъжд или сняг или ако обитателите искат да запазят топлината на огъня. Според фирмата покривът е умишлено направен така, че да изглежда като разцъфнал кактус. Напомня за местоположението на жилището – сред пясъците на пустинята.

Вътре в централното помещение освен основното огнище, има и две пейки от пръст, наречени тарима. Специален глинен съд за готвене също е отпечатан с 3D от местна слюдена глина и копира подобни форми на керамика от народите Пуебло в Ню Мексико.

От едната страна има още едно кирпичено допълнение, което служи като място за спане. То включва платформа, направена от дървесина на бор, убит от бръмбари (голям проблем в Колорадо). Текстилът в къщата е дело на местния художник Джошуа Тафоя. На определеното за къпане място има вградена в земята метална вана, заобиколена от речни камъни.

Според компанията, управляваният от смартфон роботизиран принтер SCARA, използван в този проект, е достатъчно лек. Така, че са необходими само двама души, за да го управляват. Освен това фирмата разработи софтуер за проектиране, наречен Potterware, който и други дизайнери могат да изтеглят и използват.

Засега Casa Covida е експериментален прототип, но Раел посочва, че целта тук е да се зададат жизненоважни въпроси относно границите на съвременните технологии и материали и възможностите за съживяване на древни техники и материали в съвременен контекст.

 

Източник: Stroiteli.bg