Изберете страница
Това е първият в света 100% био 3D отпечатан дом, изработен само от естествени материали, твърдят създателите му.

Учени от Университета на Мейн използваха един от най-големите 3D принтери в света, за да създадат „Biohome3D“. Първата в света къща, която е 3D отпечатана от 100% естествени материали и напълно рециклируема.

Въпреки семплите си размери – само 55 кв. метра, уютна къща се извисява над едни от най-колосалните резиденции в света по свой собствен начин – а именно, заради това, че тя е първият по рода си 3D отпечатан дом, който е направен изцяло от екологични компоненти.

Създаването му е резултат от мащабно сътрудничество между Университета на Мейн, Министерството на енергетиката на САЩ и други страни. А действителното му сглобяване, напълно очаквано, се реализира много по-бързо в сравнение с изграждането на традиционен дом с тези размери. В официалното си прессъобщение от Университета на Мейн отбелязват, че четирите големи 3D модула са отпечатани преди домът да бъде сглобен за около половин ден. На електротехника пък са били нужни само два часа, за да го окабели напълно.

Този дом е 100% рециклируем.

Подовете, стените и покривът на „Biohome3D“ са 3D отпечатани и са направени от смес от биологични смоли и дървесни влакна от устойчив произход.

От екипа, работил по проекта, отбелязват, че „Biohome3D“ е създаден, за да облекчи текущия недостиг на достъпни жилища в САЩ. „Използването на автоматизирано производство и производство извън обекта отнема значително по-малко време при изграждането и оборудването на къщата. Принтирането с изобилна, възобновяема, местна суровина от дървесни влакна намалява зависимостта от ограничена верига на доставки. Тези материали подпомагат съживяването на местните индустрии за горски продукти и са по-устойчиви на прекъсвания на глобалната верига на доставки и недостиг на работна ръка. Бъдещите итерации на дома ще могат да се персонализират, за да отговарят на „пространството, енергийната ефективност и естетическите предпочитания на собственика на жилище“, обясняват учените.

 

Източник: 1kam1.com