Изберете страница

Една от най-отговорните задачи при ремонт или изграждане на бани и мокри помещения е осигуряването на надеждна хидроизолационна защита под керамичното покритие. Връзките с подовите сифони, ъгловите фуги, цокъла, ВиК компонентите и т.н. – всички тези критични точки са потенциални „пробойни“, в случай, че не са добре защитени. Сама по себе си облицовката не може да защити помещенията в съседство от негативното въздействие на водата. Веднъж проникнала в конструкцията, тя води до редица неприятни последици като например – образуване на мухъл и влошаване на здравословния климат в помещението, компрометиране здравината на строителните материали и елементи, увреждане общия вид на обитаемите площи и др.

Така на преден план възниква въпросът – как да действаме, ако се изправим пред подобни проблеми?

„Способността на обитаемите площи да устояват на негативното влияние на влагата е резултат от внимателното планиране и вземането на правилни решения през различните етапи от експлоатацията на дома.“ Изследване на университета в Орегон, март 2008 г.

Именно поради тази причина хидроизолационната защита на банята трябва да се възприема като защита за целия дом, защото полагането на надеждно и дълготрайно покритие изкоренява риска от възникване на проблеми и в съседните помещения.

Цялостна система за хидроизолация и облицоване на баня с решенията Хидрозол® и Терафлекс® 

За да се гарантира избягването на всички гореизброени рискове и да се подсигури експлоатационната надеждност на хидроизолираните и облицовани площи, трябва да се подходи професионално към изпълнението на цялостната система. За целта хидроизолирането на банята и последващото лепене на плочки трябва да следват следната методология:

Етап 1: Подготовка и грундиране на основата 

Основите се почистват от прах, наслоявания, мазни петна, неравности и нездрави участъци. Повърхността им може да бъде леко влажна, но без видим воден филм.

Преминава се към грундиране на основата, като за целта се използва универсален строителен грунд. Продуктът се разрежда с вода в зависимост от състоянието на основата, но в съотношение не по-голямо от 1:10. След смесване и преди нанасяне, продуктът трябва да се разбърка перфектно. За целта се препоръчва миксиране с електрическа бъркалка на бавни обороти.

С помощта на валяк грундът се нанася в такова количество, че да може да попие изцяло в основата, без да оставя гланцов филм. Преди преминаване към следващите дейности се изчаква пълното изсъхване на грунда. След изсъхване грундът образува перфектна контактна повърхност между основата и последващото покритие.

Етап 2: Нанасяне на хидроизолация

За да гарантираме безкомпромисна защита, използваме силно еластичния, двукомпонентен хидроизолационен шлам Хидрозол® Flex Pro 2-K. Преди да преминем към нанасянето на хидроизолационния слой обаче, трябва да се погрижим за защитата на ъгловите фуги и изводите на ВиК инсталацията. Въпросните зони са едни от най-критичните и често се оказват основна причина за проникването на влага в стените и конструкцията. Това, от своя страна, води до влошаване на експлоатационното качество на сградата, нарушаване на естетичния изглед на помещенията и влошаване на здравословния климат в помещенията.

Защитата на критичните точки в банята започва с предварително вземане на размери за отворите на ВиК елементите. Хидроизолационните маншети се изрязват по отбелязаните контури така, че да осигурят водоплътно запечатване на зоните около отворите и тръбите.

Преминаваме към подготовката на хидроизолационната смес. Хидрозол® Flex Pro 2-K е продукт от най-висок клас, гарантиращ безкомпромисна и дълготрайна защита не само при бани и мокри помещения, но и при силно натоварени площи като спа-центрове, плувни басейни, фонтани, тераси, балкони, бетонни резервоари за вода и други. Професионалната формула на двукомпонентния шлам и екстремната якост на сцепление към деформируеми и критични основи на открито и закрито го правят подходящ дори и при полагане върху бетонови повърхности в контакт с морска вода и атиобледенителни соли – натриеви и калциеви хлориди и сулфати. Това е ясен индикатор, че веднъж положен, Хидрозол® Flex Pro 2-K гарантира дълготрайната защита на банята и изкореняването на всякакви проблеми, съпътстващи проникването на влага в строителната конструкция.

Подготовката на сместа започва с изливането на течния компонент от продукта в кофа.

Разбърква се с електрическа бъркалка на ниски обороти непрекъснато, като междувременно постепенно се добавя и сухата смес. Разбъркването продължава до получаване на хомогенна маса. Сместа се оставя да узрее около 5 минути и отново се разбърква за кратко.

След като сместа е готова, се пристъпва към защита на вертикалните и хоризонтални фуги в помещението. Характерно за тези критични зони е, че в тях се срещат две равнини, между които се образува участък, особено податлив на постоянното негативно влияние на водата. За да изкореним риска от проблеми, в ъглите на помещението полагаме скроената еластична трислойна хидроизолационна лента. Тя се вгражда между два слоя от хидроизолационен разтвор. Прегъваме я в средата, за да може да обхване равномерно и двете равнини. Притискаме лентата към стената с цел перфектното ѝ прилепване и изкарването на излишния материал. За безкомпромисната защита на ъглите в банята използваме ъглови елементи. След тяхното фиксиране в първия слой от разтвора, те се покриват изцяло с хидроизолационна смес и се застъпват от хидроизолационната лента. Полагането на лента във вертикалните фуги се препоръчва да бъде изпълнено по цялото протежение на помещението, с цел осигуряването на сто процентова защита.

След като приключим с оформянето на ъглите и фугите в банята, преминаваме към защитата на елементите от ВиК системата.

Предварително подготвените маншети за полагане около изводите за тръбите и сифона на пода се залепват плътно към основата така, че да няма нестабилни участъци. След това се покриват изцяло с хидроизолационен разтвор.

След като всички критични участъци и отвори са сигурно защитени, преминаваме към полагане на първи слой Хидрозол® Flex Pro 2-K по стените и пода. Хидроизолационният шлам може да се нанася с четка, валяк и маламашка. При нанасяне с маламашка, слоят трябва да бъде около 2.5 – 3 мм, а при полагане с четка около 1.5 – 2 мм. Благодарение на еластичността на продукта и безкомпромисната здравина на образувания слой Хидрозол® Flex Pro 2-K позволява запълването и преодоляването на пукнатини в основата до 3 мм.

Свойствата на продукта позволяват навлизането на хидроизолационната смес и в най-малките пори на основата, гарантирайки образуването на фин водонепроницаем филм. Наред с това, консистенцията прави продукта особено лесен и удобен за работа, позволявайки оформянето на гладък и равномерен слой.

След нанасяне на първия слой по стените и пода, изчакваме да се втвърди, но да не изсъхва напълно. При нормални условия това отнема около 3-4 часа.

За да гарантираме безкомпромисната хидроизолационна защита на помещението и противодействаме на свойството на водата да намира път дори и през микро пукнатините, преминаваме към полагането на втори слой. Нанасянето му може да се извърши с четка, валяк или маламашка от неръждаема стомана, като при работа с четка или валяк посоката на полагане е напречна на първия слой. След изсъхване хидроизолацията променя своя цвят, което спомага за лесното разграничаване на участъците с нанесен първи и втори слой.

Високата еластичност на Хидрозол® Flex Pro 2-K го прави и перфектно решение за помещения с вградено подово отопление. Така хидроизолационният слой безпроблемно поема възникналите механични движения в основата, без риск от напукване или компрометиране на финишното покритие.

Така нанесена, хидроизолацията подсигурява образуването на непрекъсната водоотблъскваща мембрана с нулево водопоглъщане. След стягане слоят става устойчив на замръзване, UV лъчение и стареене.

При места с голямо водно натоварване, като басейни, резервоари, тераси и покриви, или при особено големи площи, Хидрозол® Flex Pro 2-K се нанася в 3 слоя като между втория и третия се полага армировка от полиестерна вата или стъклофибърна мрежа.

След като стените и пода са защитени от проникване на влага, преминаваме към следващия етап – лепенето на керамичното покритие.

Етап 3: Лепене на плочки

Преди лепенето на облицовката се налага внимателното определяне на зоните, от които ще започнем работа. С помощта на лазерен нивелир пренасяме проекта от листа на стените в помещението, като разчертаваме основните позиции на плочките, с които ще стартираме.

Тъй като ще работим с различен тип плочки с размери 50 х 20 см, за целта използваме високоякостното гъвкаво лепило Терафлекс® Gold. Класифицираното като лепило клас C2TE, продуктът е перфектен избор за полагане както на стандартни, така и на тежки и широкоформатни облицовъчни плочи от естествен камък, гранитогрес, гранит, мрамор, гнайс, оникс и др. върху критични основи, подложени на постоянна влага и сериозни напрежения от външната среда.

Подготовката на лепилото започва с постепенно смесване на съдържанието на торбата с вода в чист съд. Съотношението, което трябва да се спазва, е 25 кг. суха смес към 6.25 л чиста вода. Разбърква се на ниски обороти с помощта на електрическа бъркалка до получаване на хомогенна текстура без бучки. За да се достигнат максималните качества на лепилната смес, тя трябва да се остави да престои за около 10 мин., докато се извърши пълното разтваряне на всички добавки и активирането на химичните процеси, след което се разбърква отново. Така получената смес е готова за работа и запазва свойствата си около 2 – 4 часа при температура 20-25˚С.

Свойствата на Терафлекс® Gold позволяват тънкослойно и дебелослойно полагане, както и преодоляване на малки неравности в основата до 5 мм.

Започваме лепенето на плочките от втори ред, нанасяйки лепилото „на гребен“ с помощта на назъбена маламашка.

Изборът на маламашка и размера на нейните зъби се определят така, че контактната повърхност между лепилото и плочката да бъде най-малко 70% при полагане на облицовки на закрито. При нанасянето на лепилото върху основата маламашката трябва да се движи под ъгъл от 45 градуса. В процеса на работа се препоръчва сместа да се разбърква периодично, за да се поддържа нейната хомогенна структура.

Вземат се мерки и плочките около ВиК елементите се изрязват спрямо нужните размери и отвори. След полагане на плочката, тя трябва да бъде фиксирана с леко почукване с помощта на гумен чук. По този начин в контактната повърхност между основата и гърба на плочката се образува вакуум, гарантиращ стабилно залепване и дълготрайна експлоатационна надеждност.

Дългото отворено време на Терафлекс® Gold подсигурява комфортната работа и бързото полагане на плочките. Наред с това, при евентуална нужда от корекции в позицията на дадена плочка или цял ред, майсторът може лесно да внесе нужните промени.

Спецификите на проекта изискват лепене на плочките на пода с разминаване. За целта предварително определяме началната линия на лепене, като поставяме подов лазерен нивелир върху първата положена плочка в реда. Двата перпендикулярни лъча на лазера спомагат за определяне правия ъгъл и линията на лепене на първия ред. Така, следвайки линията на лазера, можем лесно да гарантираме праволинейното полагане на плочките и естетиката на помещението.

Препоръчително е при полагането на плочките от първия ред на пода да не се слага лепило по гърба и основата, тъй като в тези участъци нивото е малко по-високо поради положената хидроизолационна лента. При полагането на всички последващи плочки се препоръчва обмазване с лепило и на гърба. По този начин се гарантира 100% контактна повърхност и безкомпромисна якост на образуваната връзка. Задължително е да се внимава за образуването на кухини под плочките, тъй като при падане на по-тежък предмет, в периода на експлоатация на помещението, се рискува компрометирането на покритието.

След като лепилото на пода стегне, се преминава към лепене на плочките от първия ред, които трябва да застъпят тези от пода. По този начин гарантираме постигането на естетиката и функционалността на системата за керамични покрития.

Етап 4: Фугиране и уплътняване със силикон 

Преминаваме към завършека на цялостната система. Преди да започнем с фугирането обаче, се препоръчва внимателното почистване на фугите от остатъци от лепило, прах и други наслоявания. По този начин се гарантира сигурното проникване на фугиращата смес и перфектната ѝ адхезия към плочките и основата.

За целите на фугирането избираме фугираща смес Терафлекс® Silver selection. Характерни за нея са повишената механична устойчивост срещу напукване, надраскване, изтриване и износване. Тя не се свива при съхнене, а вградените фини компоненти в състава на сместа позволяват изработката на много гладки повърхности и гарантират голямата дълготрайност на всички цветове.

Продуктът се смесва с вода в пластмасов съд в съотношение 0.33 л. вода на 1 кг суха смес и се бърка, докато се получи еднородна маса без бучки и с хомогенен цвят.

Сместа се оставя да узрее около 5 минути, след което се разбърква отново. Така приготвеният разтвор трябва да се изразходи в рамките на 30 – 40 минути. След като веднъж фугиращата смес е разбъркана, не трябва да се добавя допълнително вода.

Разтворът се поставя дълбоко и плътно във фугите с помощта на гумена мистрия, след което се заглажда. Мистрията да се движи косо (около 45º) спрямо канта на плочката. Прясно фугираните плочки се забърсват и почистват с влажна гъба.

След стягане, благодарение на своята висока еластичност, фугиращата смес става устойчива на деформации в основата, което я прави перфектно решение за облицовки, подложени на агресивни влияния или над подово отопление.

Аквастичните свойства Терафлекс® Silver selection, от своя страна, спомагат за задържането на водните капки по повърхността на фугата и не позволяват попиването им в дълбочина. Така, фугата остава здрава и устойчива на обезцветяване и замърсявания. А благодарение на система Myco Protect, фугата се предпазва от развитие на мухъл и гъбички и спомага за запазване на естетичният вид на повърхността и здравословният климат в помещението.

Ъглите и участъците между отделните стени и стените и пода трябва да бъдат защитени с помощта на санитарен силикон. За целта се спираме на Терафлекс® Sanitary – висококачествен, бързо втвърдяващ силикон с отлична адхезия към множество повърхности. Една от причините да изберем продукта е и неговата трайно еластичност и резистентността към образуване на плесени, мухъл и гъбички, които го правят перфектно решение за бани и мокри помещения.

За начало отрязваме накрайника под ъгъл 45 градуса до широчина, съответстваща на широчината на фугата. Нанася се плавно и непрекъснато, за да се гарантира сигурното уплътняване на всички ъглови и съединителни фуги. Повърхността на силикона се оформя в рамките на 5 минути след нанасяне като накрая се заглажда с шпакла или друг подходящ инструмент, намокрен във вода с малко добавен сапун или течен препарат за миене на съдове.

След монтаж на обзавеждането за баня се уплътняват и всички участъци около душ кабини, вани, под душови корита, фитинги, умивалници, тоалетни и др.

Така с помощта на висококачествените системни решения от сериите Терафлекс® и Хидрозол®, гарантираме красотата и дълготрайната експлоатационна надеждност на баните и мокрите помещения.

 

Източник: izolacii.eu