Изберете страница

Ню Йорк вече има своята нова звезда в света на архитектурата – небостъргачът High Line, който се издига на 314 метра височина, като площта му към върха намалява, а възходящите тераси се врязват в самата сграда.

От студиото, създатели на сградата „BIG“ описват проекта като съчетание на „класическия силует на зикурата от времето на предмодерния небостъргач с тънките пропорции и ефективното разпределение на съвременните високи сгради“.

По време на холандската седмица на дизайна бяха демострирани интересни предложения, включително и мраморни мебели, изпичане на замърсена почва в тухли и други. Появиха се и роботизирани машини за всякакви дейности с цел реализирането на проекти със свръхчовешка прецизност.

Въпреки блясъка на събитието, критиците споделиха мнение, че липсват вълнуващи архитектурни проекти, построени в Нидерландия през последните години. Според американския критик Аарон Бецки, нидерландската архитектура е загубила блясъка си, който някога е имала. Въпреки това, имаше и такива, които се отличиха като домът в Британска Колумбия с набраздените стълбове, направени чрез изливане на бетон в платнен кофраж и дървените къщи за гости, издигнати на кокили в мексикански морски курорт.

 

Източник: stroiteli-bg.com