Изберете страница

Едно от основните предимства да изберете гипсфазера като строителен продукт е, че покрива специфични изисквания на инвеститора, архитекта, инженера и монтажника. Това го прави практически подходящ за всякаква функционална организация на сградите. Приложенията му можем да видим навсякъде – от жилищни, промишлени и спортни сгради до училища, болници, хотели. Причините за използването на този материал са много – класните стаи се нуждаят от висока устойчивост на надраскване, стените на спортните зали – от устойчивост на удар, окачването на шкафовете в дома ни изисква механична здравина.

Благодарение на хомогенната си структура гипсфазерът отговаря на всички тези предизвикателства. Подходящ е за изграждане на стени в помещения, където има трафик на хора, конзолни товари и изисквания за по-голяма допустима височина.

Хибридните системи за преградни стени Кнауф са перфектното решение, когато искаме да получим звукоизолация, здравина, огнезащита и повече използваемо пространство. В зависимост от вида плоскост в първи и втори слой на облицовката тези стени са два вида. За приложение в офисни, жилищни сгради и хотели се препоръчва система W312, при която върху металните профили се монтира гипсфазер. Вторият слой е от гипскартонена плоскост, с минерална вата по средата. Тук предимството е, че гипскартонът позволява по-лесната обработка на повърхността. Другият вариант е системата W322, при която вторият слой е от гипсфазер. Oсновен плюс на този вид стена е по-високата повърхностна твърдост, тъй като гипсфазерът има голяма здравина. Намира приложение най-често в училища, болници и в обществени сгради, където има голямо движение на хора и съответно риск стените да бъдат нарушени като цялост.

 

Малките детайли са от значение за крайния резултат. 

Както например използването на специални винтове Кнауф. Едно от основните предимства на сухата технология е лесния и бърз монтаж. За всяка плоскост съществува специфичен винт с връх, резба и глава, от които зависи правилното, лесно и здраво изпълнение. Това, което отличава винтовете за хибридни системи, е че те имат част от стеблото, което е без резба. С този вид винтове двете плоскости се закрепят здраво към профила.

Да обърнем внимание и на друг важен момент: обработка на фугата. 

Когато кантът на гипсфазерната плоскост е SK (правоъгълен, стандартен), фугата трябва да бъде изпълнена или като отворена фуга на около 5 mm празнина, която да се запълни с Uniflott или като лепена фуга с лепило за фуги Vidiwall Fugenkleber. За да може фугата да потъне и да се изпълни, както при гипскартона, плоскостите гипсфазер могат да имат допълнително фрезоване в областта на канта – т.нар. VTF кант.

Нагледно може да видите обработката на фугата при различните видове кантове:

Източник: КНАУФ БЪЛГАРИЯ ЕООД