Изберете страница
Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покривите на сгради.

Това предвиждат промени Закона за устройство на територията, приети на второ четене от парламента.

Идеята е да се улеснят домакинствата при поставянето на соларни панели на покривите на жилищата при облекчен режим. Те ще бъдат присъединявани бързо към електропреносните мрежи.

От БСП предложиха мощността на покривните централи да се вдигне на 29 киловата. Решението не беше прието. Аргументът срещу него, изказан от председателя на енергийната комисия Делян Добрев, е, че така има опасност от свръхпроизводство и връщане на ток към енергийната система, който домакинствата не успеят да потребят. Така щял да се наруши енергийният баланс на страната.

От “Продължаваме промяната” предложиха мощността на покривната централа да е 20 киловата или 3 пъти присъединената мощност, но не повече от 50 киловата на домакинство, което получи подкрепата на залата.

Мотивите са, че с развитие на технологиите домакинствата ще имат по-голяма консумация.

Бе прието и предложението на “Български възход” монтажът на покривни централи на еднофамилни и вилни сгради да става само чрез уведомителен режим към главния архитект на съответната община и към електроразпределителното дружество, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.

Решението на парламента за монтаж на солари по покривите беше дълго чакано от гражданите, защото ще улесни поставянето им.

При санирането на сградите по Плана за възстановяване и устойчивост живеещите в блоковете ще могат да поставят фотоволтаици, като произведената енергия ще покрива нуждите им за общите части на сградите. Този проект се управлява от Министертвото на регионалното развитие и благоустройството, като кандидатстването по него беше отворено в края на 2022 г.

Отделно има заложени средства по Плана за фотоволтаични централи за гражданите и за фирмите по схеми, които се администрират от Министерството на енергетиката.

През последните години себестойността на енергията от солари се понижи до рекордно ниски нива. Заради сложните процедури обаче от това се възползват в България основно големи инвеститори. Така почти всички мощности у нас са по полето или по сколонове на планини, а не върху покривите.

 

Източник: mediapool.bg