Изберете страница

Тази нова сграда в Ню Йорк ще почиства въздуха на града. 570 Broome, проектиран от Tahir Demircioglu от Builtd, ще бъде обвит с нов фасаден материал, който използва слънчевата светлина, за да превърне замърсяващите агенти в сол и водни пари. Самопочистващият се екстериор ще има същото въздействие, ако махнем около 2 000 автомобила от пътищата за една година или на 500 дървета в гората.

Луксозната сграда, разположена в квартала West Soho, се отличава с високи прозорци от пода до тавана и високи тавани от по над 3 метра. Екстериорът на 25-етажна сграда се почиства сама, както и въздухът около нея. Фасадният материал е разработен в сътрудничество с фирма „Неолит“ и производителя PURETi.

Екстериорният материал се състои от плаки от „Неолит“, напръскани с наночастици на водна и титаниев диоксид на PURETi. Слънчевата светлина активира наночастиците от титанов диоксид, които трансформират влагата във въздуха в окислители, които разрушават частиците азотен диоксид и замърсяващите агенти и ги превръщат във водна пара и сол. Процесът се нарича фотокатализация и това се „повтаря милиони пъти в секунда „, което дава възможност на сградата да се почисти. Технологията подобрява качеството на въздуха и е с антибактериално, антиалергично действие и няма никакъв мирис.

Дизайнът на сградата обръща внимание на историята на района, някога наричан района за печат, със „силует, който напомня на разместени кубчета“, според Builtd. Skidmore, Owings & Merrill (SOM) са проектирали интериора. В помещенията има място за съхранение на велосипеди, входната градина с японско кленово дърво, салон, отварящ се към озеленена тераса и прозорци с двойно стъкло и др.

Продажбите за 570 Broome, които включват 54 апартамента от едностайни до тристайни, са започнали миналата есен.

 

Източник: 1 към 1 в строителството