Изберете страница

Одобрените фасади ще участват в престижния международен конкурс на Баумит Life Challenge 66

Конкурсът „Фасада на годината“

Конкурсът на Баумит „Фасада на годината“ се провежда за 16-ти пореден път, а основният му акцент е поставен върху последните тенденции във фасадните решения. Основан през 2002 г., още от самото си начало, той привлича силно интереса на творците. Подадените кандидатури на фасади за участие досега са над 900. „Фасада на годината“ е и единственият по рода си конкурс, в който финално 6-те номинирани на местно ниво обекти от всяка категория, са класирани за участие и в международното издание на конкурса в Европа Life Challenge 66. Баумит дава възможност, финалистите от „Фасада на годината“ в България автоматично да бъдат класирани за участие и на международно ниво в Life Challenge 66. 

Кратка информация за условия и категории за участие  

Фасадата винаги е била във фокуса на компанията, тъй като тя изобразява голяма част от инфраструктурата на даден град. Архитектурата на фасадите се превръща в един от символите, чрез които посетителите и жителите на всеки град носят спомените си за него. Важността на фасадите за хората е една от причините те да бъдат толкова важна част от историята и развитието на Баумит.   

В предстоящото издание на „Фасада на годината“ могат да участват обекти, завършени през изминалите две години (2018 и 2019г.). Друго важно условие за участие е, че 66% от площта на фасадата на кандидатите, трябва да е изпълнена с материали на Баумит. Категориите, в които може да се кандидатства в конкурса са:

  • Еднофамилни къщи – ново строителство
  • Жилищни сгради – ново строителство
  • Нежилищни сгради – нови строителство
  • Термично саниране
  • Реновиране на исторически сгради

През месец октомври 2019 г. професионално жури, съставено от изявени представители на строителния бранш, ще определи победителите в конкурса. За всяка категория от „Фасада на годината 2018-2019“ ще има по 3 награди. Първите 6 обекта от всяка категория ще бъдат класирани за международното издание на конкурса Life Challengе, заедно с фасадите на други 26 държави, в които Баумит присъства.

Европейският Life Challenge 66

В изминалото издание на Европейската фасада на годината за 2018 участваха точно 325 кандидатури от 27 държави. Най-добрите сред тях бяха избрани и наградени в Братислава, Словакия.

Големият победител в него беше испанският проект „Collective Housing and health center” на архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral.

 

В портфолиото с класирани за финалния вот на журито проекти беше и българската фасада в категория „Еднофамилни къщи“ – „Къща 14“ на ул. Голяма могила 100а в София на арх. Лорита Панова.

Предстоящото издание на Life Challenge 66 ще се състои през юни 2020 г. във Валенсия, Испания.

Всяка страна, в която Баумит разполага с местна база и офис, има възможността да представи своите впечатляващи проекти на фасади пред международна публика. България, като една от 27-те локации на компанията, кани своите архитекти, строители и предприемачи да подадат заявленията си за участие и да станат част от „Фасада на годината“, доближавайки се една стъпка по-близо до участие в престижния Life Challenge 66.

Конкурсът Life Challenge 66, име разкриващо, че 66% от фасадната площ на кандидатурите, трябва да бъде проектирана и изпълнена с материали Баумит има няколко награди за своите победители. Отличените във всяка категория си тръгват със сума от € 6.600, а големият носител на приза Life Challenge 66 за 2020г.  ще се радва на сумата от € 9.900.

Всички обекти, класирани за участие в международния конкурс Баумит Life Challenge 66, също така ще бъдат публикувани в специално международно издание Баумит Life Challenge 66 за 2020 г. Изданието е с тираж от 5 000 екземпляра и се разпространява в цяла Европа, предоставяйки още една възможност за популяризиране на българските обекти на европейския пазар.

Пълните условия за участие, подаване на формуляри и споразумение за участие във „Фасада на годината“, може да намерите тук: http://fs.baumit.bg/en/page/conditions.

За Баумит:

Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Компанията е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата е ситуирана и има дъщерни дружества в 26 европейски държави и в Китай. Баумит притежава 35 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 11 за пастообразни продукти. Служителите във всички предприятия наброяват 3350 души.

Източник: БАУМИТ БЪЛГАРИЯ ЕООД