Изберете страница

В Непал достъпът до образование не само подобрява перспективите за работа – училищата могат да спасят човешки животи. Те спасяват децата от недохранване, повишават възрастта за брака, намаляват самоубийствата. Ето защо доброволческата организация BlinkNow се е посветила на изграждането на училища в Сурхет, Непал – и по-специално в долината Копила. Захранвано изцяло от слънчева енергия и построено само от трамбована пръст, училището се определя от създателите си като „най-зеленото училище в Непал“.

Училището в долината Копила посреща всеки ден над 400 ученици на различна възраст – от детска ясла до 12 клас. Кампусът е изграден с цел разширяване на съществуващото начално училище и създаване на безопасна среда за учение и грижа. Затова то е място не сам за учене (има си училищни униформи и книги). Също така предлага на децата питателна храна, основни медицински и стоматологични грижи и следучилищни и извънкласни дейности като спортни занимания и готварски курсове. В училището работят повече от 100 учители и администратори от Непал. Кампусът включва също център за психично здраве и консултации, здравна клиника, стая за уроци, компютърна зала, сцена и малка библиотека.

Устойчивостта е основен принцип в изграждането на училището.

Стените са построени основно от трамбована пръст, избрана заради превъзходните й свойства да е топлинна маса. Тя помага за контрола на температурата. Изградени са стени, дебели 45 см. Те са подсилени със стоманени пръти за стабилност и устойчивост на земетресения. Добавен е и малко PPC цимент за защита срещу влагата през мусонния сезон. Естествената вентилация и естествената светлина са впрегнати за осигуряването на комфортна учебна среда. Покритите тераси на южните стени осигуряват сянка. Кампусът е 100% захранван със слънчева енергия с 25,2 kWp слънчева фотоволтаична система и 20 kVA система батерийна система.

 

Подземна цистерна с вместимост 300 000 литра съхранява дъждовна вода, събрана от покривите, която се филтрира за питейна употреба. Озеленяването и пропускливата настилка осигуряват изпращането на дъждовната вода за попълване на подземните резервоари.

Всички отпадъчни води се третират на място чрез изградени наоколо влажни зони. Сивата вода от мивките се използва за промиване на тоалетните, а черната вода се филтрира за напояване на растенията.

За готвене в кухнята пък се използват слънчеви печки.

Източник: GreenTech.bg