Изберете страница

Френският град Ним наскоро се сдоби с ново училище, което черпи енергия от слънцето и посреща децата с уютен и модерен дизайн. Наречено Ada Lovelace, то е първото в историята училище, захранвано с чиста енергия. Има сертификат BEPOS за енергийна ефективност наред със „сребърен“ рейтинг за устойчивост по схемата BDM (Bâtiments Durables Méditerranéens). Отворено през есента на миналата година, екологичното училище се отличава със смел и съвременен дизайн. Целта е да помогне за увеличаване на постоянните усилия за съживяване на градските квартали.

Проектът за новото училище датира от 2015 г., когато е проведен конкурс за изграждането му. Задачата изисква да се реконструира средното училище за 400 ученици. Новата сграда трябва да включва също място за настаняване на половината от учениците, спортни съоръжения, състезателна писта и три сгради за служителите. Наред с това училището с площ 5898 квадратни метра трябва да бъде изградено като послание и емблема на обновяването на градската среда в квартала Мас де Мингуе. Спечелилото проекта архитектурно студио се заема със задачата.

 

„Наред с параметрите относно опазването на околната среда ние създадохме съвременна, смела, мощна и динамична архитектурна структура“, обясниха архитектите. „Искахме хората да бъдат привлечени към това място за образование в този труден квартал“.

Наред със своите 800 квадратни метра соларни панели, средното училище Ada Lovelace е облечено с облицовка от местен камък. Това му придава приятен външен вид. За стабилна температура в помещенията архитектите са изолирали стените с дървесина и панели от коноп. Монтирали са и котел на дърва за допълнително отопление през зимата.

Учениците са приканени да научат повече за енергоспестяващите системи на училището чрез цифров сграден модел, достъпен чрез игра и чрез уебсайт.

Източник: GreenTech.bg