Изберете страница

Учени са открили нов начин за рециклиране на отпадъчно стъкло, използвайки го за 3D печат на бетон. Според екипа иновативното откритие по нищо не отстъпва по здравина на традиционния материал. 

Стъклото е един от материалите, които могат да бъдат рециклирани до 100% без почти никаква загуба на качество. Въпреки това през 2021 г. са рециклирани едва 13% от 74 тона стъклени отпадъци. Това обясняват изследователите от Сингапурския технологичен университет Нанянг (NTU) като се позовават на статистическите данни на Националната агенция за околната среда на Сингапур. 

Като второто най-широко използвано вещество след водата, бетонът разчита на пясъка като жизненоважна съставка, за да гарантира своята издръжливост.

Докладите на Програмата на ООН за околна среда обаче сочат, че по целия свят агресивният добив на пясък от реките е довело до замърсяване, наводнения и други последици за околната среда. В допълнение, като една от основните съставки на бетона, пясъкът става все по-оскъден ресурс в световен мащаб. Това провокира учените да проучат възможността за заместване на пясъка със стъклени отпадъци.

Търсейки решение на проблема с изчерпването на пясъка като основен ресурс, те предлагат стъклото да се използва в 3D принтирането като са разработили специална бетонна смес, състояща се от стъкло, цимент, вода и добавки.

Благодарение на приложения метод инженерите са успели да отпечатат пейка с „механична якост, която отговаря на приемливите индустриални стандарти“. А височината й е 40 см. В процеса на производство са установили, че бетонната смес на стъклена основа е достатъчно течна, за да премине през дюзата на принтера. Освен това бетонът, произведен по този начин, не се деформира след втвърдяване, а по здравина не отстъпва на традиционния. И не на последно място – тъй като стъклото е материал, който е естествено хидрофобен, т.е. не абсорбира вода, е необходимо значително по-малко количество вода за бетонната смес за 3D печат.

„Целта на нашето проучване беше да възстановим силициевия диоксид, съдържащ се в стъклото. След което да го използваме отново като пясък в триизмерното принтиране“, обяснява професор Тан Мин Джен от NTU. 

Експертите планират да използват сместа от стъкло и бетон за отпечатване на по-мащабни обекти в бъдеще.

 

Източник: 1kam1.com