Изберете страница
Ученици от професионалните гимназии да бъдат ангажирани като стажанти от фирмите, които печелят обществените поръчки на територията на Пловдив.

Това предложи Пламен Иванов, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България.

Това може да бъде реализирано чрез публично-частно партньорство между строителния бранш и местната власт в лицето на Община Пловдив. И съответно Общината да залага това изискване в договорните условия на строителните фирми, които играят на търговете. „Това е много важно, защото наблюдаваме следния парадокс – децата, които искат да се занимават със строителство, не ги приемат в професионалните гимназии, а тези, които се обучават в ПГСАГ, имат съвсем други намерения за бъдещето“, коментира Иванов по време на първата среща на областните представителства на КСБ с избраните кметове за мандат 2023-2027 г.

Събитието бе организирано от пловдивската структура на камарата и вестник „Строител“ – медиен партньор на инициативата. В срещата се включиха кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, инж. Илиян Терзиев – председател на УС на КСБ, зам.-кметът по строителството инж. Тошо Пашов, кметовете на районите „Тракия“, „Централен“, „Източен“, „Южен“, „Западен“ и „Северен“, прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова.

Строителите и тяхната камара имат ключова роля за развитието на областта, подчерта  инж. Илия Зюмбилев. „Пловдив е на първо място в страната по издадени разрешения за строеж, така че вие имате сериозни ангажименти към града и областта. Държавата предвижда сериозен ръст на инвестициите в об­ласт­та заради икономическото ни развитие. Предвижда се да бъде разширен Околовръстният път. Планира се и изграждането на вътрешноградска железница, построяването на два нови моста над р. Марица. Така че строителите ще имат много работа“, коментира областният управител.

Той също декларира готовност за създаване на добра комуникация с бранша и готовност заедно с екипа си да подпомага дейността на строителите. Според него е нужно много сериозно да се обмислят посоките на развитие на града.

 

Източник: stroiteli-bg.com