Изберете страница

Между 29.03. – 01.04. в Интер Експо Център се проведе 23-то издание на Архитектурно-строителна седмица. Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) и някои от нейните членове отново участваха активно през всичките дни.

Първият ден започна с презентация на БАИС на тема „Звукоизолация и архитектурна акустика“. Презентатор бе гл.ас. д-р инж. Наталия Иванова от УАСГ. Водеща тема бе защо е важна звукоизолацията и здравословната акустична среда на обитаване.

Малко по-късно в зала Витоша имаше пресконференция на тема „Енергийна ефективност и употребата на възобновяеми източници в строителния процес. Възможности за финансиране.“ В нея инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС и председател на Да обновим България (Renovate Bulgaria) представи „Технически аспекти на енергийно ефективното обновяване на ограждащите конструкции на сгради“. След него говори д-р Драгомир Цанев, член на Renovate Bulgaria и изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ на тема „Фактори за ускоряване на процеса на дълбоко енергийно обновяване на сградния фонд в България“.

Денят продължи с Асения Гунчева от Изомат Интернешънал ЕООД и презентация на тема „Хидроизолационни системи на циментова основа – видове и приложения“. Бяха представни кристализиращи хидроизолационни продукти, както и комплексни решения при хидроизолационни системи на циментова основа.

Мартин Велев от Пасив Хауз Шоп ЕООД изнесе презентация на тема „Строителство без енергийни загуби (Част 1): Топлоизолация от целулоза, дървесни влакна, аерогелни и вакуумни плоскости“. Бяха разгледани различни видове топлоизолации, както и системи за възстановяване/произвеждане на енергия.

Владимир Петров представи Sika Thermocoat – система ETICS на  Сика България ЕООД. Системата е подходяща за залепване и армиране на топлоизолационни панели.

В тазгодишното издание на форума фирми-членове на БАИС, които взеха участие в общия щанд бяха: Винербергер ЕООД, Глобус Билд ЕООД, Изомат Интернешънал ЕООД, Изола-Петров ООД, Кнауф България ЕООД, Кнауф Инсулейшън ЕООД, Ксела България ЕООД, Некселит Груп България ЕООД, Рьофикс ЕООД, Сика България ЕООД и Хидромат ООД.

Членове на БАИС с индивидуални щандове бяха: Судал ЕООД, Топливо АД , Армормат ЕООД,  Пи Си Си България ЕООД, МЦ-Баухеми ЕООД и Пасив Хауз Шоп ЕООД.

През следващите дни свои презентации представиха отново фирмите Изомат Интернешънал ЕООД, Пасив Хауз Шоп ЕООД и Сика България ЕООД.

На 01.04. се проведе дискусия, организирана от Renovate Bulgaria на тема „Енергийно ефективно обновяване на многофамилни жилищни сгради. Задачите на етажната собственост –мисия (не)възможна“.

Цвета Наньова, член на Renovate Bulgaria и изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания АД представи „Насоките за кандидатстване по НПВУ (Национален план за възстановяване и устойчивост). Темата е актуална и предизвика оживена дискусия сред присъстващите.

Ето и мнението на някои от нашите членове за тазгодишното издание на изложението.

Инж. Ирена Грахльова от Хидромат ЕООД: „Изложението и  тази година, както и в предходни години, в които имам наблюдение е организирано на много високо ниво и явно добре популяризирано, което си личи по интереса и многобройните посетители. Бихме участвали и догодина като бихме искали да надградим представянето си  още повече.“

Любина Любенова, регионален маркетинг мениджър на Винербергер ЕООД: „Тази година изложението беше посетено не само от хора, които искат просто да разгледат, а и от такива с реални обекти и се интересуват от реални проекти. Спрямо миналата година има повече посещаемост. Нямаме забележки към организаторите от Интер Експо Център. Не ни се е наложило нещо да уточняваме допълнително, което е показател за добре свършената работа. Със сигурност бихме участвали и догодина.“

Тодор Тодоров, мениджър продажби на Кнауф Инсулейшън ЕООД: „Много сме доволни от посещаемостта тази година, организацията е на ниво, презентациите, на които присъствах са изчерпателни и много интересни. Догодина бихме участвали отново в общия щанд на БАИС, защото се чувстваме като част от едно цяло и сме доволни от това, че членовете на БАИС се представяме като фирми членки на БАИС, а не самостоятелно. Фирмите, които сме тук предизвикват достатъчно голям интерес и са със значение в българското строителство и изолационна индустрия и разчитаме наистина на по-добро представяне в рамките на БАИС.“

 

Източник: БАИС