Изберете страница

Между 30.03. – 02.04. в Интер Експо Център се проведе 22-то издание на Архитектурно-строителна седмица. Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) и някои от нейните членове взеха активно участие през всичките дни.

Първият ден започна с презентация от ПиСиСи България ЕООД на тема „Полиуретан и полиуера в строителството“.

Бяха представени полиуретановите системи и тяхната важна роля в строителството. Стана ясно, че отличните  механични и химични свойства на полиуерата я правят най-съвременната и надеждна защита на основите от вода, корозия и абразия.

Вторият ден започна с презентация на Кнауф Инсулейшън ЕООД на тема „Нови системи с минерална вата за вентилируеми фасади и озеленени покриви“.

Лектори бяха арх. Мартина Тонева и арх. Цветелена Младенова. На аудиторията беше представена ECOSE технологията, патентованаот Кнауф Инсулейшън, въведена преди 10 години. При нея се използват естествени суровини за производството на свързващото вещество в продуктите на Кнауф Инсулейщън. На това се дължи и  зеленисто-кафевият цвят на ватата. Беше показана и Urbanscape системата, предназначена за зелени покриви. Целта на зелените покриви е не само да върнат природния елемент в градската среда, но и да предложат решения на важни проблеми, каквито са ефектът на градския топлинен остров и управлението на дъждовните води.

Денят продължи с презентацията на Кнауф България ЕООД на тема „Системни решения в сухото производство“.

Лектор беше Иван Бурлаков, продуктов мениджър системи Гипсофазер. Бяха засегнати все по-високите стандарти за звукоизолация и пожарозащита. В същото време, каза лекторът, се получава парадокс на пазара с тенденция за предлагане на материали с ниско качество и все по-големи изисквания от страна на клиента. В тази връзка беше представен продуктът Knauf Solid Board. Продукт с висока плътност, отговарящ на най-високите стандарти в гипсовите плоскости. Контролираната висока плътност на продукта позволява гарантирана по-добра звукоизолация и по-лесна обработка при рязането и фугирането.

Инж. Петър Петров от Винербергер ЕООД представи системата „Porotherm Profi – Еволюция или Революция в строителството“.

Бяха акцентирани основните й характеристики: два пъти по-бързо зидане, без мокри процеси; необходимост от малък набор инструменти; по-бързо нанасяне и др. През цялото време имаше и демонстрация на сцената с продукта. По-късно беше представен и ARTE Сегмент Паваж. Той представлява традиционна визия на гранитен паваж, съчетана с иновативна технология. На живо бяха показани няколко възможности за оформление, чрез различни начини на подреждане.

 

Вечерта беше и официалното представяне на „Ръководство за проектиране и изпълнение на хидроизолационни системи на сгради и съоръжения“.

Инж. Йордан Николов , изпълнителен директор на БАИС, откри събитието с думите, че благодарение на всички участвали в изработката на ръководството. То показва най-съвременните решения, които се прилагат на практика в хидроизолациите. Инж. Николов допълни, че  ръководството е изготвено на основата на „Наредба № РД-02-20-2 за проектиране, изпълнение, контрол и приемане на хидроизолационни системи строежите” като целта е практиките в изпълнението и контрола, описани в ръководството да бъдат част от измененията в наредбата.

Последва обръщение от проф. д-р инж. Димитър Назърски. Той започна с думите, че ръководството е насочено и към образователния сектор, защото в дисциплината Сградостроителство в архитектурните факултети в страната липсва системен подход на изучаване. Има нужда от изучаването на съвременните практики и норми, които са представени в ръководството.  Проф. Назърски допълни, че в ръководството са описани базови неща, които гарантират надеждност и дълготрайност на изолационните системи на всякакви видове сгради и съоръжения.

На 01.04. БАИС и ЕнЕфект проведоха учебен семинар за проектанти и строителни специалисти на тема „По пътя към нулево-енергийните сгради: Предизвикателствата в проектирането и строителството“.

В него със свои продуктови презентации се включиха и фирми от асоциацията. Инж. Явор Стефанов от Хенкел България ЕООД изнесе  презентация на тема „Решения за защита на фасади“, базирана на марката Teroson, която е специализирана в тази сфера. Бяха представени трите основни проблема при строителната физика, на които трябва да се обърне внимание: енергийните загуби, влагата и шумът. Историята на марката Teroson започва преди 130 години, когато е използвана за уплътнения в автомобилната индустрия, но преди 30 години се е пренасочила към уплътнения при прозоречни системи. Всички продукти под марката са предназначени за съвременните изисквания и детайли при строителните обекти.

Судал ЕООД представиха „Основни принципи и продукти при RAL монтаж“ за прозорци, защото когато е неправилно монтиран и най-добрия прозорец е безполезен. При този монтаж херметизацията на прозоречните фуги се осъществява на три нива: отвътре, в средата и отвън. Бяха представени и продукти на фирмата, използвани при монтажа.

Изложението тази година ни показа, че няма по-хубаво нещо от срещите на живо, завързването на нови контакти и откриването на нови възможности. Безспорно и този път Архитектурно-строителна седмица доказа устойчивия си характер и значение като професионална платформа за сектора.

 

Източник: БАИС