Изберете страница

Бетон и устойчивост? С помощта на бактерии американски изследователи разработват подобен на бетон строителен материал. Той живее, размножава се и практически не отделя CO2.

Днес често се използват биологични материали като дърво. Тези материали обаче вече не са живи, твърди Уил Срубър, доцент в департамента по строителни, екологични и архитектурни инженерни науки в Университета в Боулдър, Колорадо. Ето защо той и неговият екип си поставят въпроса защо да не употребяваме живи материали? Защо да не се възползваме от предимствата на тяхната биологията?

В търсене на отговор екипът разработва материал, който наподобява бетон, но е жив. Производството на новия строителен материал изисква смес от пясък и хидрогел, както и желатин. В него растат така наречените бактерии Synechococcus. Благодарение на гелообразната маса те се снабдяват с хранителни вещества и влага, като по този начин остават живи.

При определени условия тези бактерии произвеждат калциев карбонат, който от своя страна стартира процес в материала – микроорганизмите минерализират желатина и постепенно създават от пясъка и хидрогела твърда маса, а крайният резултат представлява тухла.

Самостоятелно възстановяване на пукнатини

За разлика от обичайното производство на бетон и цимент, при създаването на живия строителен материал почти не се отделя CO2. Микробите дори консумират парникови газове в процеса на работата си. Учените съобщават още, че строителният материал в бъдеще ще може дори сам да възстановява пукнатини, да абсорбира токсичен въздух от околната среда и дори да блести при желание.

Допълнителни изследвания показват, че тухлите, направени по тази технология, са и дълготрайни. При различни условия на влажност те демонстрират приблизително същата здравина като използвания днес конвенционален хоросан.

Друго специално свойство на материала е неговата репродуктивна способност. Срубър обяснява, че тухлата може да се раздели наполовина, а микроорганизмите създават нова тухла от всяка една половина. Новите тухли са и издръжливи: според изследователите около 9 до 14 процента от бактериалните колонии все още са били живи след 30 дни и три поколения тухли.

Бактериите като строители

Известно е, че бактериите растат експоненциално, споделя Срубър в изявление на университета. Ако материалът би могъл да се отглежда органично, то подобни тухли могат да бъдат произвеждани в експоненциален мащаб. Преди този напредък на науката обаче, има още много работа.

Защото бактериите в материала например се нуждаят от влажни условия, за да оцелеят. Но такива не се срещат в по-сухите региони на света. Поради тази причина инженерът и неговият екип в момента разработват микроби, които да бъдат по-устойчиви на дехидратация.

Строителният материал се съживява с вода

Според Срубър обаче, възможностите, които би предоставил живият бетон, са големи. В далечно бъдеще той си представя как всички съставки на материала могат да бъдат доставяни в суха форма в торби, а след добавянето на вода на мястото на строежа да започне изграждането на микробиомните къщи.

Източник: Izolacii.eu