Изберете страница
Остъкляването на една сграда е специфична и отговорна дейност, затова уплътнителите, които ще бъдат използвани, трябва да притежават специфични качества – отлично залепване към дървесина, алуминий, PVC и стъкло.

Тяхната консистенция и структура трябва да е такава, че те да се нанасят лесно, дори и при трудни условия. Да притежават голяма еластичност, да не формират балончета при високите температури и влага, на които ще бъдат подложени. Да притежават добра устойчивост на UV лъчи и атмосферни влияния, при които техният първоначален цвят не се изменя.

Друго търсено качество на силиконите за остъкляване е да могат да се нанасят дори при леко влажно време, а в последните години изискванията към тяхната екологичност също се повишиха – да не съдържат изоцианиди, разтворители, халогени и киселини. От изброеното по-горе се вижда, че към уплътнителя за остъкляване има множество изисквания и очаквания. Те могат да бъдат 2 типа – силиконови уплътнители и MS хибрид-полимери.

Днес ще спрем вниманието си на уплътнител от първия тип – силиконов уплътнител , а именно Soudalead PB.

Той притежава всички предимства, характерни за уплътнителите от този тип – отлична устойчивост на UV лъчи, добра устойчивост на остаряване и атмосферни условия. Лесна манипулация дори при широк температурен диапазон и отличната температурна устойчивост (180°C).

Soudalead PB е еднокомпонентен уплътнител, който притежава голяма първоначална сила на залепване, което е важно, защото се намалява и избягва нуждата от допълнително укрепване на връзката до достигане на крайната ѝ якост. Остава постоянно еластичен след втвърдяване и по този начин поема свиването и разширяването на фугите, породено от промяната в температурата. Soudalead PB е ниско модулен силикон. Еластичният модул е мярка за устойчивост на уплътнителя на деформация, когато върху него е упражнена  сила. Нискомодулните силикони предлагат по-малко съпротивление при прилагане на опън в сравнение с високомодулните силикони. Това ги прави предпочитани за използване при фуги с голямо движение, като рамки на прозорци и други уплътнителни дейности на открито.  Soudalead PB може да бъде използван за уплътняване на  всички обичайни строителни фуги с голямо движение, остъкляване и уплътняване между PVC, обработена дървесина, метални профили и стъкло.

За Soudal

Soudal е най-големият независим европейски производител на уплътнителилепила и полиуретанови пени за професионални и хоби потребители. Групата притежава 20 завода на 4 континента и има над 3000 служители. Soudal е 100% белгийска семейна компания, ръководена от своя основател г-н Вик Сверц, който я превръща в международен играч и експерт в строителните химически продукти.

 

Източник: Izolacii.eu