Изберете страница

Дигитализация – реални приложения в строителството – Лидерите, които строят

Какви са реалните приложения на дигитализацията в строителството бе дискутирано във вторник, 26-ти март, на събитие от поредицата „Лидерите, които строят“. Гости бяха инж. Георги Брашнаров, управител и собственик на Nemetschek Bulgaria, арх. инж. Климентин Чернев, съуправител на Alukönigstahl, и доц. д-р инж. Добромир Динев, преподавател в катедра „Строителна механика“, координатор по програма „Еразъм+“ за Строителния факултет и ръководител на университетския IT център на УАСГ.

Събитието откри водещата Елена Кирилова от технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV. Лекторите споделиха своя опит като студенти, обучавали се по време на „изгряването“ на дигитализацията в строителния сектор. Напомняйки, че в миналото актуалните източници са били много по-трудни за откриване, инж. Брашнаров посъветва

„Нека научим младите хора да мислят и да се ориентират в морето от информация.“

На въпроса какви са били първите му впечатления от студентите, арх. инж. Чернев разказа за срещата си с младите в качеството си на преподавател към катедра „Технология на архитектурата“ към Архитектурния факултет на УАСГ. Очакванията му се разминават с аристотелските разбирания за „днешната младеж“ и той вижда, че те имат същите качества като предишните поколения. Те са все по-запознати с технологиите, но проблемът е, че

„Системата на образование е некоректна.“

Тя не дава възможност на подходящите преподаватели да „ошлайфат“ студентите като диаманти. Към това изказване доц. Динев допълни, че методиката е остаряла. Това е „заболяване“ на много висши учебни заведения у нас.

Бизнесът може да помогне за внедряването на нови практики в образованието според инж. Брашнаров. Дори и в икономически силно развити държави като САЩ строителното образование търпи критики по отношение на актуалността си. Там компаниите инвестират около година и половина за обучение на новите кадри. Той направи сравнение с другата крайност на тенденцията – специалистите в сектора на информационните технологии, които често започват работа още в първия си курс на обучение и изпреварват учебния процес. У нас често бизнесът и образованието се критикуват взаимно, но не обсъждат темата взаимно. Според инж. арх. Чернев отговорността за това е двустранна.

Дискусията се задълбочи в темата на дигитализацията с обсъждането на възможностите на технологиите VR (виртуална реалност) и AR (добавена реалност). Те все още играят ролята на инструмент за визуализация, който се използва пред клиентите. Всъщност те могат да бъдат използвани за представяне на мостри, както и на жилища при тяхното предаване.

Виртуалната реалност може да бъде в услуга и на проектантите.

Включиха се и няколко участници от публиката, според които тези инструменти могат да се използват в услуга и на самите дизайнери. Така те могат да работят много по-добре с пространствата и мащабите, тъй като могат да визуализират в реален размер. Това би спомогнало и за преминаването от двумерно към тримерно проектиране у нас, като за разлика от други развити държави, ние все още работим предимно с първото.

BMS системите бяха също обект на дискусията. Чрез тях сградите могат да се управляват много по-разумно. Инж. Брашнаров сподели, че сградата не трябва да бъде твърде „умна“ преди да бъдат взети под внимание всички външни фактори. Трябва да се дава възможност и за ръчна намеса, тъй като все още не сме способни да предвидим абсолютно всички рискове.

Обсъдени бяха и други актуални теми за дигитализацията в строителството. Например, вече можем да се сдобием с 3D принтер дори от електронните хипермаркети. Съществуват и нови професии като „оператор на дрон“, свързани със заснемането в процеса на строителство. С помощта на дигиталните технологии така може да се следи колко коректно се изпълнява обектът спрямо проекта. Публиката също се включи в края на дискусията чрез задаване на много въпроси и споделяне на мнения относно образованието, дигитализацията, инициативата и гражданското общество. За финал един от предварително записалите се участници спечели книгата „Конструктивен поглед“ от Божидар Янев, подписана от тримата гости. След това публиката можеше да изпита технологиите виртуална реалност  и добавена реалност, предоставени от Alukönigstahl и Nemetschek, от първа ръка – с 3D очила.

Източник: STROIINFO.COM