Изберете страница

Публикувано на 10.08.2018 г.

Търси се финансиране за проект за първия завод в България за производство на строителни изолации от текстилни отпадъци. Суровината ще се осигурява от текстилни и шивашки предприятия в България. Плановете са реализацията на проекта да започне през следващата година. Технологията за производство на„Типрот” –  това е името на продукта – вата от текстилни отпадъци, бе представена на изложение у нас още през 2015 г. В в зависимост от това какво оборудване ще бъде използвано, инвестицията за завода ще бъде от 3 до 5 млн. евро.

Според експертите материалът е подходящ най-вече за вътрешна изолация на дома. За външна може да се използва със системи за окачени фасади. Иновацията е разработена с еврофинансиране по ОП „Конкурентоспособност”,като процесът на одобрението му е продължил 2 години. Заради използването на отпадъци, цената на новия продукт ще бъде по-ниска от останалите изолации и това ще даде възможност на повече домакинства у нас да обновят жилищата си и да намалят разходите си за отопление.

Заводът най-вероятно ще бъде изграден в Югозападна България, където се търси терен от около 4 дка, близо до шосе. Автоматизираната технология не предполага откриването на много работни места. Те ще бъдат 5-6 на работна смяна. По-големият брой хора ще бъдат заети в мрежата от центрове за събиране на текстилни отпадъци от населението, които ще бъдат отворени на няколко места в различни части на страната.

Там ще са необходими повече работници с ниска квалификация, защото ще се прави първоначално сортиране, чистене от копчета, обезпаразитяване и транспортиране до предприятието. Това ще бъде вторият етап от проекта. Първият ще бъде пускането в експлоатация на завода.