Молът „Северна палата Ухан“ в Китай наскоро се прочу с новата си придобивка: тучен зелен парк на покрива. Той е достъпен за всички от нивото на земята, осигуряващ всевъзможни активни и пасивни пространства както за деца, така и за възрастни. Паркът е създаден с идеята да насърчава развитието на общността в района, но също така и да формира уникалния облик на мола. Неговите растения се менят според сезона Те напомнят пасторалните пейзажи на Ухан и селското минало на региона.

Общественият парк на покрива разполага с комбинация от пешеходни пътеки, места за отдих и детски площадки. Дизайнът е определил разнообразни активни и пасивни пространства. Изборът на растенията пък създава „екологичен разкош“. Зеленината е интегрирана в пейзажа и на нивото на улицата, и в другите части от архитектурата. Това е направено, за да „смекчи“ външния вид на сградата и да й придаде по-човешки мащаб, казват архитектите от 5+design – студиото, проектирало зеления парк на покрива на мола.

„Предвид постоянното намаляване на зелените пространства, „Северен павилион Ухан“ запазва едно място за наблюдение и общуване с природата. То надхвърля стандартното използване на днешните търговски площи“, обясняват дизайнерите. „Добавянето на внимателно подбрана растителност от разнообразен размер, играта с откритост и интимност създава нов вид обществено пространство в града. То насърчава общуването и добавя усещане за идентичност.“

В допълнение към предимствата на парка на покрива в борбата с ефекта на градския топлинен остров, „Северен павилион Ухан“ включва енергоспестяващи функции. Такива като: LED осветление, вентилатори, термопомпи и чилъри. Използването на вода е намалено благодарение на тоалетни с нисък дебит и икономични тела за баня, оборудвани със сензори. За строителството на мола са избрани нискоемисионни материали, лепила, уплътнители, бои и покрития.

Източник: GreenTech.bg