Изберете страница

Проектът Re3 от Telesilla Bristogianni и Faidra Oikonomopoulou от Технологичния университет в Делфт в Холандия, е нова строителна система, състояща се от сглобяеми стъклени блокове, изработени от отпадъчно стъкло.

През последните десетилетия потенциалът на стъклото като строителен материал започва да става все по-ясен. Стъклото съчетава прозрачност с висока якост на натиск, което прави възможно изграждането на колони и други носещи конструкции от този материал.

Новата разработка на солидни триизмерни стъклени компоненти се осъществява чрез изливане на разтопено отпадъчно стъкло в калъпи, които могат да бъдат с почти всяка форма и сечение. Блоковете се свързват с безцветно лепило с почти нулева дебелина.

Re3 означава рециклиране, редуциране и повторно използване. Целта на проекта е да намери решение за отпадъчното стъкло, както и да предложи алтернатива за повърхностите от плоско стъкло, които се използват в архитектурата. Дизайнът на блоковете е под формата на кухини и вдлъбнатини, което осигурява леки и на здрави компоненти, намалявайки необходимата суровина и общия разход на енергия.

Източник: IZOLACII.EU