Изберете страница
Трето поколение офис сгради навлиза на пазара

Трето поколение офис сгради навлиза на пазара на имоти, както в глобален мащаб, така и в България. Това са енергоефективни, “зелени” сгради, които засега, у нас се строят или вече са изградени само в София, посочват от “Лукс Имоти” като цитират данни от анализ на водеща консултантска компания у нас.

Новите офис сгради са не просто със съвременен дизайн, а и с високотехнологични сградни системи, ефективна използваемост на площите и други екстри. Но, все още има проблем с изграждането на социална среда, което е едно от основните изисквания на работещите в офисите предимно млади хора. Те предпочитат да имат в една сграда работно място, но и кафенета, ресторанти, зони за отдих и забавления, коментират експертите. Новите изисквания създадоха и нови стандарти за измерване на площите.

Следващите няколко години ще има удвояване на офис сградите у нас, прогнозират още от”Лукс Имоти”.  Тенденцията у нас е за ръстове, като в последните години има ръст на наемите на офис площи средно с 8-9% на година. Колкото до типа наематели, България се отличава от съседните страни по това, че у нас са концентрирани най-вече BPO и IT компаниите. През следващите няколко години се очаква стабилност на новозаетите офис площи.

Около 140 000 кв. м офис площи се очаква да бъдат завършени у нас през 2017 г. , повечето от тях вече са заети. За догодина са планирани още 10 000 нови кв.м. офиси, като процентът на незаетите площи намалява от 20% през предходните години, до около 10 % за 2017 г. Би могло свободните площи да се увеличат до 16%, което ще промени баланса на пазара на офис площи, прогнозират експертите.

Източник: www.manager.bg