Изберете страница

Висококачествената защита за дома

Все повече се говори за един „по-зелен“ начин на живот. Като се започне от здравословно хранене, все по-голямо разнообразие на супер храни, алтернативни спортове и режими… Можем лесно да се погрижим за динамиката в ежедневието си, а какво остава за статичните елементи, които пряко влияят върху здравето ни?

Независимо дали става дума за ново или старо строителство, всяка сграда има необходимост от един специфичен слой, който да осигури не просто затворена среда, а да я направи комфортна, здравословна,  енергоефективна и пожаробезопасна.

Отдавна се говори за необходимостта от качествена топлоизолация.

Запознати ли сме обаче достатъчно добре с вариантите за материали и системи, които ще ни я осигурят? Доколко сме склонни да оставим финансовия аспект да определя крайното ни решение?

Възникват много въпроси, затова ще Ви дадем малко разяснения.

Какъвто и материал да изберете, трябва добре да познавате неговите силни и слаби страни. Най-общо казано, вариантите за топлоизолация са: органични (продукти на петролна основа, с клетъчна структура)– напр. EPS (най-познат като стиропор), XPS, PUR/PIR и др. и неорганични (продукти с минерален произход и влакнеста структура) – напр. стъклената и каменна минерална вата. Органичните и неорганични топлоизолационни продукти се различават по своята плътност, топлопроводимост, водопоглъщаемост, коефициент на паропроникване, клас на горимост, стойност и др.

КАМЕННАТА ВАТА СЕ ОТЛИЧАВА КАТО ПРОДУКТ ОТ НАЙ-ВИСОК КЛАС ПО РЕАКЦИЯ НА ОГЪН- А1 (НЕГОРИМ МАТЕРИАЛ).

Приложение

Освен за външна топлоизолация на стени, каменната вата намира приложение и в подови и подпокривни изолации, в структурата на леки преградни стени, предстенни обшивки и вентилируеми фасади за изолиране на комини и тръбопроводи с висока температура.

Като си говорим за пожароустойчивост…

Каменната вата е напълно негорима и издържа на температури над 1000˚ C. Така тя се явява се като щит за сградата, предотвратяващ разпространение на пожари.

От природата

Каменната вата е екологичен материал, произведен от изцяло природни ресурси – основно от вулканични скали- базалт, диабаз и доломит. Идеята за производството се заражда за първи път на Хаваите след изригването на вулкан, образувал нишкообразни каменни снопи.   (Източник: „Каменна вата – технологичен пробив в производството на модерна изолация“, bg.thewick.info)

Важно е домът ни да „диша“

Естественото топлоотдаване се стреми да уеднакви температурите вътре-вън. Не бива да забравяме, че топлоизолацията не е само против студа през студените месеци, а и предпазва от топлината през лятото. Полагайки топлоизолация, която я задържа, но не „диша“ и сградата не е с контролирана вентилация, ние съвсем преднамерено създаваме среда, в която успешно виреят микроорганизми, мухъл и плесени. Именно тук отново идва на ход каменната вата, чиято отворена структура позволява безпроблемна дифузия на водните пари отвътре навън.

Изпълнение на фасадната изолация

Плочите каменна минерална вата за система контактна фасада са твърди, с висока устойчивост на натиск и ниска якост на опън.

Устойчивост

Каменната вата на практика е вечна – срокът на експлоатация на фасадната изолация е равен на жизнения цикъл на сградата. Материалът е устойчив на стареене и с постоянство на размерите при големи температурни амплитуди.

И още…

Ако трябва да бъдем още по-изчерпателни, е редно да споменем, че каменната вата не се напада от гризачи. Много добър изолатор е срещу ударен или въздушнопреносим шум. Тя задържа голямо количество топлина в себе си за дълго време благодарение на плътната си структура. Освен това, тя е непромокаема, паропропусклива, ограничава развитието на бактерии и задържането на прах. Така допринася за подобряването на качеството на въздуха в помещенията, в които е вложена.

ФАСАДНАТА ИЗОЛАЦИЯ С КАМЕННА ВАТА Е ИНВЕСТИЦИЯ, КОЯТО СЕ ИЗПЛАЩА ВЪВ ВРЕМЕТО.

Кнауф предлага системи ТОП и ПРЕМИУМ за контактна фасада с каменна минерална вата Те се състоят от лепилно-шпакловъчни смеси за залепване и армировка на ватата, дюбели, армираща мрежа и външна завършваща мазилка. Комбинацията от продукти, специално създадени за системата, води до безупречен резултат без компромиси в качеството.

Компанията е създала дори специфично решение за тъмни цветове на фасадата чрез декоративна мазилка ADDI и Fassadol TSR. Използва се рефлективна пигментна технология, която предотвратява нежеланото затопляне на фасадната стена при директно слънчево греене.

Полагате изолация веднъж – затова вземете аргументирано решение.

Изолацията от каменна вата осигурява едновременно термо-, звуко-  и пожароизолация на сградите. Ако искате най-доброто за Вашия дом, вече знаете къде да потърсите решението.

Източник: КНАУФ БЪЛГАРИЯ ЕООД и STROIINFO