Изберете страница
Фасадна топлоизолация

Фасадата има ключова роля за външния вид на всяка сграда. Тя й придава индивидуалност и говори за вкуса на нейните обитатели. И не само: фасадата защитава от атмосферните въздействия – вятър, студ, жега, дъжд, сняг. Ето защо фасадната топлоизолация има изключително важно значение за защитата на една сграда. Това важи още повече за нискоенергийните и пасивни сгради, чиято функция се основава на перфектно изпълнена топлоизолация

Топлоизолацията на фасадата може да бъде изпълнена с Austrotherm EPS F (класическите бели топлоизолационни плочи) или с Austrotherm EPS F-PLUS (графитните топлоизолационни плочи). И двата продукта осигуряват много добра степен на топлоизолация както при ново строителство, така и при саниране.

Предимства на фасадните топлоизолационни плочи Austrotherm EPS F-PLUS

Същият резултат – същата цена

Предимството на графитния материал се крие в по-ниския коефициент на топлопроводимост (ʎ≤0,031 W/mK при Austrotherm EPS F-PLUS). Това осигурява на графитните фасадни топлоизолационни плочи около 23% по-добро топлоизолационно действие от традиционния бял стиропор. Казано с други думи, използването на Austrotherm EPS F-PLUS с дебелина 14 cm например, осигурява същия изолационен ефект както 18 cm Austrotherm EPS F. С други думи, спестявате 4 cm от дебелината на изолацията, без да правите компромис с крайния резултат.

По-тесни первази

Използвайки фасадни топлоизолационни плочи от графитен EPS, Вие спестявате не само енергийни разходи. По-тънките изолационни плочи означават и по-тесни прозоречни первази (алуминиеви, каменни или др.). Това намалява допълнително до 10% от разходите.

По-къси дюбели

Дори по отношение на дюбелирането можете да постигнете значителни икономии. За по-тънките топлоизолационни плочи са необходими естествено и по-къси дюбели.

Не е необходимо саниране на покрива

Ако стрехата на покрива Ви е например 20 cm, с използването на графитни топлоизолационни плочи с дебелина 14 cm могат да бъдат запазени всички покривни елементи. При дебелите 18 cm бели топлоизолационни плочи EPS F отстоянието би било прекалено малко и ще се наложи да се направи реконструкция на покрива.

Повече жилищно пространство – повече полезна площ

Всеки квадратен сантиметър е ценен. При двуетажна еднофамилна къща например, използването на 14 cm Austrotherm EPS F-PLUS увеличава използваемата жилищна площ с 4 m². А резултатът от топлоизолацията е същият, който се постига с 18 cm Austrotherm EPS F.

Повече светлина: поканете слънцето в дома си

С Austrotherm EPS F-PLUS в помещенията прониква повече светлина. При санирането на фасади с графитна топлоизолация обръщането в областта на прозореца е с по-малка широчина. Така ъгълът на проникване на светлината е по-голям, а Вие получавате много повече естествена светлина.

Професионално изграждане на топлоизолационна система с Austrotherm EPS F-PLUS при ново строителство и при саниране.

  1. Тухлен зид; 2. Лепило за топлоизолация; 3. Austrotherm EPS F-PLUS;  4. Лепило с интегрирана стъклотекстилна мрежа; 5. Грундиране; 6. Тънкослойна мазилка (напр. Baumit SilikatPutz).
Указания за работа

Подготовка на основата: Основата трябва да отговаря на изискванията за полагане на топлоизолация. Тя трябва да е здрава, суха, чиста, и да има товароносимост. Ако по фасадата има неравности, ронливи части или такива с лошо сцепление, те трябва да бъдат предварително отстранени или запълнени, за да се осигури добър контакт между топлоизолацията и основата. Това ще предотврати проникването на влага в стената, ще удължи живота на топлоизолацията и ще гарантира нейната ефективност.

Поставяне на цокълни профили: Под долния ръб на топлоизолацията се поставя цокълен профил, който служи като основа, върху която стъпват топлоизолационните плочи.

Цокълният профил трябва да е с широчина, съответстваща на дебелината на изолационните плочи. Закрепва се с дюбели и се залепва, напр. с Baumit KantenFix.

 

Лепене на топлоизолационните плочи: Топлоизолационните плочи се лепят към стената със специално предназначено за целта лепило. Нанасянето на лепилото става по линейно-точков метод (по цялата периферия на плочата и няколко точки в средата).

Изолационните плочи се монтират веднага след нанасяне на лепилото, като се притискат с леки потупвания. Полагането започва отдолу нагоре, като първият ред трябва да стъпи върху цокълния профил.

 

Редят се хоризонтално, с разминаване на фугите между съседните редове. В случай, че между топлоизолационните плочи се образуват по-големи фуги, те се запълват с тънки ивици, изрязани от самите плочи. Не трябва да се допуска проникване на лепило във фугите, защото това ще доведе до образуване на топлинни мостове.

Полагането на топлоизолационните плочи, както и на съпътстващите елементи на системата при температура под +5°C, както и при директна слънчева светлина не е препоръчително и може впоследствие да доведе до компрометиране на топлоизолационната система.

Дюбелиране: След стягане на лепилото, топлоизолационните плочи трябва да се закрепят към стената и механично, посредством дюбели. Дълбочината, на която дюбелите трябва да проникнат в конструкцията, зависи от вида на материалите, които са използвани за изграждането на стената. Бройката им също се определя индивидуално – в зависимост от височината и местоположението на сградата.

Шпакловане: След като се залепят към стената и се дюбелират, топлоизолационните плочи трябва да се шпакловат (напр. с Baumit KlebeSpachtel). Така се осигурява по-голяма стабилност и здравина на топлоизолационната система. Върху шпаклованите плочи се нанася лепило, в което се вгражда стъклотекстилна мрежа. Отделните парчета трябва да се припокриват, като застъпването трябва да е минимум 10 cm.
Ако нанасянето на този армиращ пласт не се извърши в рамките на две седмици, топлоизолационните плочи трябва да се шпакловат наново.

 

Полагане на мазилка: Последният етап от изпълнението на топлоизолационната система е полагането на тънкослойна мазилка (напр. Baumit SilikonPutz, Baumit Silikat Putz). Преди нейното нанасяне е препоръчително основата да се грундира. Това спомага за намаляване хигроскопичността на основата и повишаване на нейното сцепление.

Източник: АУСТРОТЕРМ БЪЛГАРИЯ ЕООД