Изберете страница

Мисли зелено, строй екологично! В контекста на тази идея, днес на фокус в 1към1 е строителният материал теракота като възможно решение за всяка фасада.

В съвременната архитектура облицовката от теракота е предпочитана заради нейната гъвкавост на дизайна, отличителни цветове, естествени текстури, издръжливост и устойчивост. Познат още от времето на вавилонците, които широко използват този строителен материал в изграждането на дворци, храмове и статуи, безспорно е доказано, че е изключително устойчив – издържал е хиляди години, а вероятно ще издържи още поне толкова.

От какво е направен материалът теракота?

Символизиращ връзката между старите строителни традиции и модерните решения, теракотата е строителен материал, направен от изпечена глина, който (въпреки че е еко) не е биоразградим. Това му качество обаче допринася за неговата издръжливост. Изпича се при температури между 1000℃ и 1170℃, което води до изгаряне на всички органични вещества заедно с водата. Ппо този начин се получава порест материал, който е огнеупорен и изключително устойчив срещу атмосферни влияния и ерозия.

Теракотената облицовка като „зелен“ материал

Както вече казахме, материалът не е биоразградим, но пък може да се рециклира. Следователно – да се използва за нова облицовка в нови проекти. Красотата на материала теракота е, че може да се използва както за традиционни дизайни, така и за модерни. Приема се като „вечно изкуство“ и гарантира екологичен дизайн, който отговаря на съвременните нужди в строителството напълно.

Разнообразие от цветове и форми

Множеството вариации на форми и цветови нюанси, в които се предлага, го правят подходящо решение в строителството на сгради с различни функции и днес – от училища и болници, през музеи и търговски центрове, до жилищни сгради и еднофамилни къщи. Не е за подценяване и това, че с теракотената облицовка може да се постигне атрактивен цвят за фасадата, без да използвате боя.

Решение за модерната фасада

Предимство на теракота е, че цветовете му не избледняват и изискват минимални грижи за почистване и поддръжка. Препоръката на специалистите е почистването да се прави веднъж на няколко години. А след почистването, фасадата възстановява безпроблемно оригиналния си цвят.

Освен това теракотените фасади имат добри изолационни предимства. Те подобряват топлинните характеристики на сградите, устойчиви са на различни метеорологични влияния и влага, силно слънце и обилни валежи. Това от своя страна намалява консумацията на енергия и ненужните разходи.

Може би затова множество строители и архитекти предпочитат да работят с теракота, вместо с керамични, алуминиеви или фиброциментни решения за фасадата например. Именно поради факта, че приложението на теракота е екологично, изисква минимална поддръжка и излиза доста рентабилно.

Фасадата от теракота – уникални структурни решения в дизайна

Както споменахме, панелите за теракотени облицовки за фасадата се предлагат в различни текстури – от глазирани, през матови и 3D принтирани. Има и такива с „напукана“ глазура. А чрез комбинацията на различните дизайни и глазури може да се постигнат уникални структури, олицетворяващи неразривната връзка между традиционното и модерното.

Теракотената фасада като тренд?

За възраждането на приложението на теракота като решение за фасадата можем да приемем периода в края на 20 век, когато Ренцо Пиано започна да работи по мащабни проекти от теракота в Европа, демонстрирайки как материалът може да се използва по нови и креативни начини. Един от тези проекти например, завършен през 1997 г., е проектът на Potsdamer Platz в сърцето на Берлин, който се отличава с извита теракотена фасада, изработена по поръчка. Със своите разнообразни идеи за форми и размери, по това време Пиано успява не само да демонстрира адаптивните и геометрични възможности на архитектурната теракота, но и да насочи отново вниманието на специалистите към този еко строителен материал.

 

 

Източник: 1kam1.com