Изберете страница

ЧАСТ 2

Акустични тавани с въздухопочистващо действие

Rigiton Air висококачествени едроплощни перфорирани плоскости, които могат да се използват за стени и тавани.

Плоскостите Rigitone се изработват с кръгли или квадратни отвори, с различни размери и конфигурации – равномерни, неравномерни и разпръснати.

Обратната страна на плоскостите е покрита с акустичен воал от нетъкан текстил с черен цвят. Лицевата повърхност на плоскостите не е обработена и след монтажа може да се боядисва в съответствие с архитектурния проект и желанието на инвеститора. Машинно боядисване с дисперсионни бояджийски машини не е подходящо, защото нарушава акустичните качества на воала.

Rigitone се монтира на стандартна конструкция за окачен таван от профили Rigiprofil CD и UD, с което се постига монолитен таван с отлични естетически качества, без видими фуги. Благодарение на голямото разнообразие от размери и конфигурации на перфорацията, плоскостите Rigitone са подходящо решение за създаване на оптимална акустична среда в помещенията и в същото време дават неограничени възможности на архитектите при оформяне на интериорния дизайн.

Съвети за мокро огъване

Първо, създава се съответна подструктура за огъване на плочите Rigitone Activ’Air. При конструирането на шаблона не забравяйте, че радиусът на шаблона трябва да бъде малко по-малък, за да се постигне желаният радиус на плочата. Трябва да се внимава радиусът на мокрите пластини да не е по-малък от 1200 mm. Овлажняване на плочите се извършва от страната, която се огъва с помощта на бояджийска четка или със спрей бутилка с чиста вода. Време на експозиция прибл. 3 до 4 пъти по 5 минути = 15/20 минути преди обработката върху шаблона. В случай, че използвате топла вода с малко детергент, времето за експониране може да бъде съкратено. След това поставете предварително нарязаните по дължина плочи Rigitone Activ’Air със страната, която трябва да се огъне върху готовия шаблон. След което плочите могат да бъдат огънати и да останат фиксирани, докато не изсъхнат върху шаблона. Може също да се подреждат няколко плочи. След като плоскостите Rigitone Activ’Air изсъхнат напълно, внимателно се отстраняват от формата на шаблона. Формованата плоскост може да бъде монтирана директно върху подконструкцията.

Монтаж на плоскостите Rigitone Activ’Air

При връзката между две плоскости на напречните ръбове, поддържащите профили трябва да се монтират на разстояние от 150 mm. Така се гарантира перфектна кривина без компенсиране на плоскостта. Rigitone Activ’Air имат плоски надлъжни ръбове. Напречните ръбове трябва да бъдат скосени с нож или с VARIO ренде, за да се постигне по-висока якост на фугата по време на пълнене. Плоскостите се захващат с винтове за перфорирани тавани, като разстоянието между винтове е 170 mm. Те се завинтват директно в CD  профила. Закрепването на винтовете трябва да се извършва с отстояние 15mm от ръба на плочата. При завиване по напречните ръбове трябва да се избере разстояние от 50 mm от ъглите на плоскостта.

Gyptone BIG

Gyptone Big са едроплощни перфорирани гипскартонени плоскости, които се използват за изграждане на акустични тавани без видима конструкция и с висока степен на звукопоглъщане. Подходящи са и за стенни облицовки, чрез които може да се подобри акустичния комфорт в помещенията, като в същото

време се запази единството в интериорния дизайн. Някои от моделите Gyptone BIG са специално създадени за изграждане на нестандартни форми и могат да бъдат огъвани в до радиус 1200 mm, което дава нови възможности при проектиране на интериорния дизайн – Gyptone BIG Curve.

На вълните на BIG Curve Quattro 41

Не всеки архитект изгражда с прави линии и чисти ъгли.

Когато Link Mobility (Дания) създаваше новата си офис среда, искаше таван, който да е функционален и ефектен. Gyptone BIG Curve Quattro 41 им даде свободата да постигнеат впечатляваща визия в криви и отлична акустика с едно и също решение.

С дебелина само 6,5 мм и еластичност, която се извива до радиус 1,2 м (мокра) или 2,2 м (суха), плочките BIG Curve Quattro 41 са идеални за модерни офиси и обществени места. Дългият формат на плоскостите позволява да се създават големи и атрактивни повърхности на тавана без видими фуги.

За да добавят финалните щрихи, Link Mobility комбинира Gyptone BIG Curve с елегантно осветление за стени и тавани и безпроблемно смеси стената и тавана в една непрекъсната дъга.

Направете среща с консултант или техник сега.

Използването на BIG Curve плоскости също означава, че няма да наравите компромис с качеството на звука. Както всеки друг продукт на Gyptone, BIG Curve притежават първокласни свойства, които съчетават акустично съвършенство с визуално зашеметяващ вид и комфортна вътрешна среда.

Перфорираните плоскости Gyptone BIG се произвеждат с квадратни отвори (тип Quattro), с линейни отвори (тип Line) или с шестоъгълни отвори (тип Sixto), които са подредени така, че при монтирания вече окачен таван образуват фигури със симетрично разположени отвори. Обратната страна на плоскостите е покрита с акустичен воал (звукопоглъщащ нетъкан текстил) в светлосив цвят.    Лицевата повърхност фабрично не е боядисана и затова след монтажа е препоръчително тя да се обработи с проникващ грунд и след това да се боядиса с бояджийски валяк съгласно архитектурния проект или желанието на инвеститора. Боята не бива да се нанася с дисперсионни бояджийски машини, за да не се повреди акустичния воал, което би нарушило звукопоглъщащата му способност.

Монтаж на окачен таван с плоскости Gyptone BIG Curve.

 

G Плочите се произвеждат със скосени кантове тип PRO (кант В1) по дългата страна, което улеснява шпакловането на фугите и позволява изграждането на едроплощни тавани без каквито е да е видими връзки, включително и в комбинация със стандартен гипсокартон.

 

 

H Плоскостите се захващат към металната конструкция с винтове за перфорирани тавани.

 

 

I Монтажа на плоскостите към металната конструкция трябва да става с леко притискане, като се спазва схемата за монтаж на винтовете. Плоскостта трябва да бъде извита по дължината си.

 

 

 

J За запълване на фугите използвайте подходящ фугопълнител заедно със стъклофазерна или хартиена лента.

 

 

 

K Запълнете винтовете с подходящ фугопълнител.

 

 

L Боядисването на BIG Curve се извършва с валяк с къс косъм. Избягвайте попадането на боя в перфорацията. Не се препоръчва да се пръска боя, поради риск от попадането й върху акустичната тъкан. При боядисване на акустичната тъкан, това ще намали силно акустичните характеристики на плоскостите. Плоскостите се грундират и след това се боядисват два пъти.

 

Всички едроплощни перфорирани плоскости на Rigips са произведени по технологията Activ’Air. Това е иновативна технология на Saint-Gobain Gypsum за пречистване на въздуха в помещенията от вредни летливи съставки, включително от формалдехид.

Формалдехидъд е класифициран от Световната здравна организация (СЗО) като канцерогенен фактор, а неговата концентрация в помещенията често надвишава максимално допустимите норми. Activ’Air премахва 70% от формалдехида, съдържащ се във въздуха в помещенията, а пречистващото му действие се запазва поне 50 години.