Изберете страница
Сграда, обвита в зеленина – фина и подредена като в ботаническа градина или буйна и рошава като джунгла – ще бъде построена в Бризбейн, третият по големина град в Австралия.

Тя е наречена „Градска гора“. Ще има 20 етажа, в които ще се помещават 194 апартамента, всички надарени с пищни вертикални градински балкони. На приземното ниво сградата е засадена голяма градина с пътеки, създавайки нещо като проходима ботаническа градина за жителите и минувачите. В зависимост от видовете растения, интегрирани в окончателния дизайн, Urban Forest може да изглежда като всичко – от фино изрязано дърво бонзай с вълнообразни, но спретнати балкони, обгръщащи сградата от всяка страна, до нещо повече като обраслите храмове в джунглата на Камбоджа.

„Градска гора“ стъпва на големи колони в основата си, които са оформени на „пластове“, сякаш са отпечатани на 3D принтер.

Всеки балкон е проектиран така, че да има малко по-различна форма или размер от този до него. Това има не само естетична функция, но касае и проветрението и светлината за растенията.

Двуетажна клубна къща на покрива оформя „върха“ на жилищната сграда – жилище с феноменална гледка към Бризбейн.

Живата фасада включва 550 дървета и 25 000 растения, избрани от 251 местни вида. Информационен център във фоайето ще представя подробности за дизайна на сградата и за растителното й биоразнообразие.

Вертикалните градини са предназначени да създават сянка и естествена топло- и слънчева изолация за обитателите на апартаментите.

Общото пространство на покрива разполага с плувен басейн и други общи пространства за събиране. Целта му е да възроди идеята за общност и да формира „дишащи пространства“ за социално взаимодействие, за да намали изолацията на „многоетажния живот“, казват архитектите на проекта от Koichi Takada Architects. Студиото се старае да лансира идеята за по-„жив“ дизайн при проектирането и изграждането на големите сгради в градските центрове. „Градска гора“ е замислена да бъде най-зелената жилищна сграда в света, гонейнки към 6-звезден рейтинг Green Star.

 

Източник: GreenTech.bg