Изберете страница

Новата централа на на китайския технологичен гигант Tencent ще представлява зелен и футуристичен умен град. Той ще бъде оформен като “вълнообразна планинска верига”. Разположен на площ от 133 хектара в залива Кинхай на Шенжен, този проект е вдъхновен от природата. Той съчетава препратки към буйната планинска среда с авангардната технология на Tencent. Очаква се този нов градски квартал да включва достатъчно офис пространство за 80 000 до 100 000 служители, редица обществени удобства, конферентен център и домове за 19 000 служители на Tencent.

Tencent съвсем скоро завърши сегашната си централа в Шенжен, наречена „Tencent Seafront Towers”. Бързият растеж на компанията и технологичните й амбиции подтикнаха фирмата да започне конкурс за проектиране на още един централен офис в Шенжен. Той трябва да бъде под формата на огромен умен градски квартал. Печелившият проект е на MVRDV. Проектантското студио проведе интензивни изследвания и създаде 28 различни дизайнерски проекта. Окончателното им предложение включва не само ключови качества на интелигентните градове като вграждане на редица иновации и адаптивни технологии, но и набляга на зелените технологии – от слънчевата енергия до въвеждането на автономни автомобили и автономни автобуси като основно средство за превоз.

Предложението на MVRDV предвижда кампусът да се състои от мрежа от над 100 сгради, покрити с вълнообразен покрив, изграден от слънчеви панели. Топли връзки ще свързват определени сгради на нивото на високите им етажи. Така те ще създадат “непрекъсната повърхност, напомняща планинска верига”. Крайбрежен парк в подножието на сградите ще подчертава връзката на кампуса със залива на изток. Паркът ще е заобиколен от много обществени сгради, включително училище и детска градина, спортен център и център за данни. Конферентен център във формата на скала ще „стърчи“ в южната част на парка. „Туптящото сърце“ ще е сферична информационна площадка, която ще показва данни, свързани с ежедневното функциониране на кампуса, от степента на заетост до генерирането на въглерод.

“Нашите проучвания … са опит да покажем, че интелигентният град е и зелен град”, казва Уини Мас, основател на MVRDV.

Източник: GreenTech.bg