Изберете страница
Големият проект в Австралия ще превърне дървен материал от само 580 дървета в почти половината от материалите за изграждане на високата 627 фута кула.

Проектиран от австралийска архитектурна фирма, C6 (името на проекта произлиза от местоположението му на улица “Чарлз” 6) има за цел да използва хибриден дървен материал не само за облицовка на подовете, но и като основен структурен елемент във всичките си 50 етажа и 627 фута.

За гредите, дограмата, шпилките и др. ще се използва кръстосано ламиниран и лепено ламиниран дървен материал, който съставлява 42% от всички материали на проекта.

Според уебсайта на проекта необходимите 79 652 квадратни метра дървен материал се равняват на само 580 борови дървета от устойчиво управлявани гори, които могат да бъдат “отгледани за 59 минути само от един горски район”.

Поради това фирмата проектант твърди, че C6 ще използва „около 45% по-малко бетон от традиционна сграда с подобен мащаб“.

Това не само ще доведе до проект с нулеви въглеродни емисии при завършването му, но и до потенциално нулеви нетни въглеродни емисии през целия жизнен цикъл на сградата.

В допълнение към изграждането на 200 жилищни единици, устойчивото развитие ще заема важно място и в други аспекти на дизайна на C6 – от мазето до покрива.

Сградата ще бъде захранвана чрез вградена мрежа, която работи със 100% възобновяема енергия. Вместо традиционен гараж за паркиране, жителите ще имат достъп до автопарк от 80 споделяеми Tesla Model 3s, с портове за зареждане на EV, налични за всяко място за паркиране. В допълнение към пространството за забавление и хранене, покривът на C6 ще включва и 5382 квадратни фута градини с ядливи и цветни растения.

 

Източник: detaili.bg