Изберете страница
Строителната продукция у нас е записала втори пореден годишен ръст през ноември м. г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Тя е нараснала с 1,6% спрямо ноември 2021 г. след повишението с 1,8 на сто през октомври. Принос за ръста имат както сградното, така и гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура.

Второто се е покачило с 3 на сто, което е най-големият му ръст от май 2022 г. насам и второ поредно годишно повишение. Сградното строителство е нараснало по-умерено – с 0,5 на сто, като ръстът му се забавя спрямо 1,8% през октомври, но и за него ноември е втори пореден месец на годишен ръст.

През ноември произведената строителна продукция у нас се е повишила и на месечна база с 0,4%, което е трети пореден месец на месечен ръст, но той се забавя спрямо октомври, когато е достигнал 1%. Месечният ръст на строителната продукция се дължи на инфраструктурното строителство, което е нараснало с 0,9%, докато сградното е останало непроменено спрямо октомври след минималните ръстове в предишните два месеца.

На месечна база инфраструктурното строителство се покачва постоянно от август насам.

 

Източник: investor.bg