Изберете страница

„Преди около месец се обърнахме с апел да не се спира строителството в България и бяхме чути. Сега идваме с един по-различен апел – строителството не просто да се запази, а то да бъде двигателят на развитието в следващия етап“. Това каза на извънреден брифинг Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

„20 страни от ЕС са провели видеоконференция. За да се излезе икономически от кризата, е необходимо „строително цунами“, допълни той. Николов даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на 1,2 милиона жилища, което ще донесе заетост на 430 000 души допълнително в страната.

Той се върна на кризата от 2008-2009 година, като отбеляза, че немците са успели да излязат от нея именно, влагайки изключително много средства в строителството.

„Строителството не просто да се запази и захрани, но и да бъде двигател на развитието в следващия етап. Трескаво в цяла Европа се готвят грантови схеми. Ние се намираме в изключително благоприятна ситуация, защото имаме приети и утвърдени 3 250 сгради за 1 милиард и 605 милиона лева с ДДС. Готови сме при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. Искам да отбележа, че това трябва да стане с нов подход, нов механизъм“, отбеляза Валентин Николов.

Според строителния сектор програмата за саниране е била „несправедливо оплюта“. Имало е много приказки за корупция. Но на фона на общия брой санирани сгради злоупотребите са само 1-2%. От КСБ са направили  предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно. Така ще може повече фирми да участват в този процес. Предлагат да има по-специфичен подход по отношение на цените. Да се дефинира не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности. Така нещата ще са по-ясни, точни и прозрачни.

Преди брифинга представителите на строителната камара са имали среща с премира Бойко Борисов. На нея е била обсъдена работата по значимите инфраструктурни проекти, както и мерките за малкия и среден строителен бранш.

200 000 са заетите по официални данни в бранша. Между 20 и 25 000 работници са се върнали от чужбина. От бранша искат те да останат в България, а не да отидат отново да работят в други страни.

Строителният сектор настоява за отмяна на забраната да се строи между 14 и 16 ч.

Те искат ясни параметри на допустимите децибели шум, за да може строителните работници да се съобразяват с конкретни изисквания.

“Трябва да подкрепим колегите от Камарата на строителите и да позволим работа в диапазона между 14 и 16 ч. в делничните дни. Тази тема обаче ще бъде обсъдена с ресорните министерства, за да има консенсус“, заяви заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„По време на извънредното положение строителството у нас не само не е спряло, но с пълни темпове реализираме всички големи инфраструктурни проекти. Възлагаме огромни надежди на сектора „Строителство“, те са наши основни партньори“, каза още той.

По материали на: Investor.bg