Изберете страница
Спадът на търсенето на нови ипотечни кредити е следствие на растящите лихви  по кредитите след безпрецедентния ръст на основната лихва на Европейската централна банка през 2022 г.

Допитване, цитирано от Financial Times показва, че растящите лихви и високата инфлация са засегнали сериозно строителния сектор.

Доказателство за това е намалелият ръст на жилищното строителство в еврозоната.

НСОВ, който следи индексът на мениджърите по покупките в строителството в еврозоната, изнасят данни за понижена активност в сектора с 43,5 пункта през месец юли, който през август спада до 43,4 пункта, което е най-ниското му ниво от началото на тази година.

Изследването показва, че жилищното строителство е спаднало с най-бързия си темп от април 2020 г. Спад, макар и по-бавен, бележи и строителството на бизнес имоти и на инфраструктура. Най-рязък спад в общото строителство е отчетен в Германия, Франция и Италия.

Строителният бранш заема около 9% от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Забавянето на неговите темпове ще отслаби и икономическите перспективи, които рязко се свиват, особено през втората половина на тази година.

За първи път от 10 години, цените на жилищата в еврозоната са намалели с 0,9% през първото тримесечие. От друга страна лихвите по кредитите са се повишили с повече от два пъти, сочат данните на Европейската централна банка.

Последиците са съкращаване на работни места в строителните компании, част от които призоваха германското правителство да се намеси и да подпомогне бранша, изпаднал в криза.

През последните няколко седмици редица немски строителни компании обявиха несъстоятелност, поради големи спадове в стройността на имотните си портфейли и невъзможността да покриват разходите и кредитите си.

 

Източник: stroiteli-bg.com