Изберете страница
КСБ: Няма да допуснем да се уронва престижът на строителите!

Пред провал са проекти за милиарди, възложени от държавата и от общините. Пред опасност е изпълнението и на Националния план за възстановяване и устойчивост. За това предупреждават в своя позиция до медиите от Камарата на строителите в България (КСБ). „Близо година браншът слуша обещания за индексация на договорите с публични възложители. Но стана ясно, че е липсвала политическа воля тя да бъде осъществена“, заявяват от организацията. От там са категорични, че неглежирането на проблемите в строителството с политически цели води не само към неговото унищожаване. Потърпевши ще са и българските граждани, които няма да получат така необходимата инфраструктура.

КСБ няма да допусне в преследване на определени цели умишлено да се уронва престижът на гилдията и категорично възразява срещу опитите на политици да въвличат бранша в свои битки, се казва в позицията.

Строители е имало и ще има! Дори и след като историята забрави политиците, които днес ни обиждат и ни наричат „корупционни касички“, „олигархична прослойка“ и т.н. Представителите на камарата са категорични, че е недопустимо отрасълът да понася имиджови щети заради клеветите на политици, които дори не познават проблемите на инвестиционния процес. „Подобна линия на поведение не само няма да помогне за преодоляване на трудностите в бранша. Но има опасност да направи негативните процеси необратими. Няма да допуснем това!“, се казва в позицията.

От бранша подчертават още, че в момента отрасълът е в изключително тежко състояние.

„Докато в други страни от ЕС вече се отчита завръщане към нивата преди пандемията, в България строителната продукция продължава да бележи стремителен спад и през последните 6 месеца той достига 41%. Вече близо 500 фирми са отпаднали от пазара. Прогнозата е, че този процес ще се влошава и още по 100 компании месечно няма да могат да преодолеят проблемите. Отлив се наблюдава и при регистрираните чуждестранни фирми – само за три месеца те са с девет по-малко“, посочват от бранша. По думите им е политиците трябва да помнят, че зад сухата статистика на тези числа стоят хилядите човешки съдби на заетите в тези компании и техните семейства. Съдби, които ще се преобърнат заради неспособността на държавата да се намеси там, където процесите зависят от нея.

 

Източник: 1kam1.com