Изберете страница

София е един от най-скъпите градове за строителство в Източна Европа, показва класация сред сто града в света на нидерландска компания, която е фокусирана върху устойчивото проектиране, инженерните дейности и консултантските услуги в областта на строителството.

Българската столица заема 69-о място в общата класация, като изпреварва Будапеща, Букурещ, Белград и дори Барселона, а също и Варшава, Мадрид, Истанбул и Атина. Преди София са Лисабон, Рига и Загреб.

Нов град в класацията е най-скъпият в света за строителство, показва още докладът „Международни строителни разходи“ на Arcadis за 2023 г. Това е Женева, която изпреварва британската столица Лондон. Ню Йорк, Сан Франциско и Мюнхен завършват челната петица.

Редица фактори са се отразили на разходите, включително високите нива на инфлацията, която е продължила да засяга повечето градове, включени в доклада. В резултат на това много от най-скъпите градове за строителство в топ десет остават непроменени спрямо миналата година, включително горещи точки като Мюнхен, Копенхаген и Цюрих.

Пет от градовете в десетката са също места с деноминирана в долари или обвързана с долара валута, включително Хонконг, а Бостън и Филаделфия са нови градове в топ десет благодарение на комбинацията от поскъпване на долара и продължаващо въздействие на местната инфлация.

Според доклада разходите за строителство в Европа са били засегнати особено от нашествието на Русия в Украйна наред с повишаването на енергийните разходи, валидно в цял свят, и произтичащите от това нарушения на веригите за доставка и специфичните за региона енергийни пазари, които са добавили 5-6% към инфлацията.

Индексът на Arcadis за 2023 г. обхваща сто от най-големите градове в света на шест континента. Сравнението на разходите е направено чрез включването на 20 различни видове сгради – жилищни, бизнес имоти и публични сгради, и се основава на допитване за строителните разходи, преглед на пазарните условия и професионална оценка на глобалния екип от експерти на компанията.

Според доклада заради необходимостта от смекчаване на климатичните промени и по-строгите цели за намаляване на въглеродните емисии устойчивите сгради на първокласни локации са все по-търсени. Това води до прилагането на „зелен бонус“ при оценката на най-устойчивите активи.

Кои са най-скъпите градове за строителство в света?

1. Женева

2. Лондон

3. Ню Йорк

4. Сан Франциско

5. Мюнхен

6. Цюрих

7. Копенхаген

8. Хонконг

9. Бостън

10. Филаделфия

 

Източник: investor.bg