Изберете страница
Българската столица заема девето място по поскъпване на жилищата на годишна база през второто тримесечие на 2023 г. сред 107 града по света.

В класацията по държави България също заема деветото място, сочат данните от глобалния доклад на консултантска компания.

С ръст на цените от 8,8% София изпреварва исландската столица Рейкявик и е малко след Будапеща. Първите осем града в класацията са Анкара, Истанбул, Дубай, Вилнюс, Загреб, Йерусалим и Атина. Преди няколко седмици се оказа, че България е на второ място в ЕС по поскъпване на жилищата.

Това се случва на фона на успокояване на глобалния пазар на имоти, излиза от доклада на компанията. Средният годишен ръст на цените на жилищата продължава да се забавя в цял свят. През първото тримесечие на тази година ръстът на цените в световен мащаб достигна 3,2%, докато през второто тримесечие той се е забавил до 1,7 на сто, като това забавяне се случва вече четвърто поредно тримесечие.

Основните причини за продължаващото поскъпване на жилищните имоти според анализа са намалялата несигурност, ограниченото предлагане на жилища и демографските промени.

На много пазари хората считат, че повишаването на лихвите вече е зад гърба им и те ще продължат да бъдат на нивата, които вече са постигнати.

Липсата на нова строителна дейност през последните години в съчетание с по-ниска пазарна ликвидност създават недостиг на налични имоти. Обяснението е, че домакинствата през последните години са избягвали масово да сменят жилищата си, за да задържат ползите от ниските лихви по ипотечните кредити. В много държави пък има силна вътрешна миграция на населението след породената от пандемията пауза и това води до увеличено търсене на жилища и ръст на цените.

Данните от това тримесечие показват съвсем леко подобряване на пазарната среда. “Последиците от по-високите лихви може да се стабилизират, но не са изчезнали. Предстои да се проявят отложени във времето последици от по-високите лихви по ипотечните кредити, които ще бъдат усетени, тъй като все повече кредитополучатели ще рефинансират заема си през идните 12 до 18 месеца”, се отбелязва в доклада.

 

Източник: 24chasa.bg