Изберете страница
Кандидатите за саниране ще плащат за изготвяне на технически паспорти и енергийно обследване, без да знаят дали ще получат след това финансиране.

Собственици, които искат да кандидатстват за финансиране на саниране на жилищни сгради със средства от Плана за възстановяване и устойчивост, ще трябва да платят за своя сметка изготвяне на технически паспорт и на енергийно обследване на блока или къщата им. Към момента цената на апартамент в голям блок за изготвяне на технически проект излиза около 300 лева, а отделно енергийното обследване струва между 70 стотинки и 1 лева за квадрат. Това прави допълнителни 50-60 лева на апартамент, обясниха експерти за “Труд”. Тези изхарчени средства обаче не гарантират, че жилищните сгради ще получат финансиране.

За разлика от досегашните програми първите кандидатствали за саниране с пари от Брюксел няма да бъдат одобрявани автоматично, а ще се състезават на конкурсен принцип. Затова е отделен и специален бюджет само за малки сгради. 20 на сто от санирането ще се плащат от собствениците на сградите, ако не успеят да подадат документи до март 2023 г.

 

Източник: trud.bg