Изберете страница

Малко повече за пожара от 14 юни 2017 г. в Гренфел – Лондон

За сградата:
Жилищният блок „Гренфел“ е разположен в северен Кенсингтън в западната част на централен Лондон в работнически комплекс, заобиколен от богати квартали в кралската част на Кенсингтън & Челси. Високият блок, дом за хора от различни националности, етноси и вероизповедания, е бил управляван с правомощията на общината от “Организацията за управление на отдавани под наем имоти Кенсингтън & Челси”, най-голямата фирма в Англия за управление на имоти, отдавани под наем. Фирмата разполага с борд на директорите от 8 живущи /наематели или наемодатели/, 4-ма представители на общината и 3-ма независими членове.

Строителство
24 етажната сграда е проектиран през 1967 г. в Бруталистичен стил от архитектурната фирма „Клифорд Уердън и сътрудници“, а общината одобрява проекта през 1970 г. като част от реконструкцията на западната част на Ландкастър.

През 1972 г. започват строителните дейности, извършени от “A E Саймс” от Лейтън, Лондон по общинската система за жилищно строителство, а блокът е завършен през 1974 г. Сградата с височина 67 метра или 220 фута, разполага с 120 едно и двустайни апартаменти /по шест жилища на етаж на 20 от 24-те етажа, като останалите 4-ри се използват за нежилищни цели. Сградата, която даваше подслон на 600 души, бе обновена през 2015-16 г. За разлика от други държави, тази както и много други високи сгради в Обединеното кралство, разполага само едно централно стълбище, В Обединеното кралство разпоредбите не изискват второ стълбище.

Първоначалният водещ архитект на сградата Найджел Уитбред заяви през 2016 г., че сградата е била проектирана със специално насочено внимание към здравината, след като е взет предвид съборилата се през 1968 г. сграда в Ронан Пойнт. Според архитект Уитбред сградата, която той е проектирал, би издържала още сто години.

Кулага Гренфел през 2009 г. преди реновирането

Кулата “Гренфел” през 2009 г. преди реновирането

Обща информация:
• Местоположение – северен Кенсингтън
• Град – Лондон
• Държава – Обединеното кралство
• Година на започване на строителството – 1972 г.
• Завършване на строителството – 1974 г.
• Реновиране – 2016г.
• Разрушаване – 14-ти юни 2017г.
• Цена на реновиране – 8,7 милиона лири
• Собственик – община Кенсингтън и Челси – Лондон
• Наемодател – “Организацията за управление на отдавани под наем имоти Кенсингтън и Челси”
• Височина – 67 метра /220 фута/

Технически детайли
• Брой на етажите – 24

Проектиране и строителство
• Архитектурна фирма – „Клифорд Уердън и сътрудници“
• Главен изпълнител – “A E Саймс”

Екип по обновяването
• Архитект – Студио Е Архитекти
• Фирма по обновяването – “Ридон Констракшън”, “Артелия”, “Макс Фордам”
• Главен изпълнител – “УИТ”, “Харлей Фасадс”, “Целотекс”, “Джей ЕС Райт &Санс”, “Aрконик”

Обновяване на сградата – 2015-2016

Плановете за реновиране на небостъргача станаха обществено достояние през 2012 г. Под контрола на “Студио Е Архитекти” през 2016 г. бе извършено пълно обновяване на сградата от „Ридон” ООД. в сътрудничество с „Артелия” в областта на административните дейности по договора и „Макс Фордам” в качеството си на специализирана фирма за консултации по част механика и електрическа. Като част от проекта през 2015-2016 г. на бетонната сграда бяха поставени нова дограма и бе монтирана нова алуминиева композитна облицовка, защитаваща фасадата от атмосферни влияния и осигуряваща по-добър външен вид.

Схема на облицовката на Кулата Гренфел

Схема на облицовката на Кулата “Гренфел”

Използвани са два типа панели производство на „Арконик“:
„Рейнобонд” са панели, които се състят от два алуминиеви листа, покрити със смола, слепени от двете страни на полиетиленовата сърцевина. Този продукт е сертифициран по EN 13501 с клас по реакция на огън: B-s1-d0 и алуминиеви листа “Рейнолукс”, които са сертифицирани по EN 13501 клас по реакция на огън – A1.

Структура на сандвич панел ACM:

Структура на сандвич панел ACM

В случая на „Рейнобонд” PE, дебелината на алуминиевите листове е 0.5 мм (0.020 инча), а дебелината на панелите е 3, 4 или 6 мм.
Под тези панели, към външната част на ограждащата конструкция, бе монтирана топлоизолация “Целотекс” RS5000 PIR, производство на “Сен-Гобен”.
Полиизоциануратът (PIR) е по същество едно подобрение на полиуретана (PUR). На това именно се дължат редицата му предимства:

• Повишена якост на натиск
• Повишена огнеустойчивост
• Подобрена реакция на огън
• Отлични топлоизолационни показатели
• Влагонепропускливост
• Намаляване на експлоатационните разходи
• Рециклируем материал
• Нулев потенциал за изтъняване на озоновия слой
• Практически нулев потенциал за принос към глобалното затопляне
• Ламбда: 0.021 W/mK

Той е сертифициран по реакция на огън съгласно BS 476: Част 6 и 7.
Според фирмения сертификат продуктът е специално проектиран за облицоване на окачени фасади: „Целотекс” RS5000 отговаря на критериите за експлоатационни качества на BR 135 и следователно е подходящ за сгради над 18 метра.“
Първото издание на BR 135, публикувано през 1988 г., е разработено в отговор на увеличаването на използването на топлоизолация във външните стенни конструкции на многоетажните сгради. Неговата основна цел е да анализира ключовите етапи, свързани с разпространението на огъня от външната страна на ограждащата конструкция.

Те се класифицират като:
• Начало на пожара
• Развитие на пожара
• Взаимодействие с ограждащата конструкция
• Повторно навлизане на огъня от фасадата в помещенията
• Намеса на противопожарните служби

Публикувано на 14 юни 2017 г. от grenfellactiongroup – гори фасадната облицовка

Публикувано на 14 юни 2017 г. от grenfellactiongroup – гори фасадната облицовка

Кулата Гренфел в ранната сутрин на 14 юни. Изгорялата облицовка се вижда от външната страна на сградата.

Кулата “Гренфел” в ранната сутрин на 14 юни. Изгорялата облицовка се вижда от външната страна на сградата.

Фасадата след загасянето на пожара

Фасадата след загасянето на пожара

Изпълнител на строителните дейности по обновяване на фасадата бе „Харлей Фасадс”, фирма от Кроубороу, източен Съсекс, а стойността на изпълнените дейности бе 2,6 милиона лири.

Първоначалният изпълнител „Леадбитер” бил отхвърлен от Организацията за управление на отдавани под наем имоти Кенсингтон & Челси, защото цената от 11,278 милиона лири бе с 1,6 милиона лири по-висока от предложения бюджет за обновяване. Изпълнителят по договора е бил избран чрез конкурсна процедура. От „Ридон” са предложили с 2,5 милиона лири по-ниска цена от „Леадбитер”.

Часове след пожара една от фирмите, ангажирана с обновяването, компанията за вентилационни системи „УИТ”, свали от уеб сайта си всички материали за участието си в обновяването. Компанията е отговорна за отвеждането на дима и вентилационните системи, инсталирани на сградата по време на ремонта.

Горните етажи на Кулата Гренфел след пожара, показващи изгорялата облицовка и изолация, с части от оригиналната конструкция, отдолу.

Горните етажи на Кулата “Гренфел” след пожара, показващи изгорялата облицовка и изолация, с части от оригиналната конструкция, отдолу.

Загриженост за безопасността

Още преди пожара живущите изразяваха притесненията си по отношение на безопасността на сградата, като критиките им бяха насочени към пожаробезопасността и проблемите с поддръжката. Те многократно посочваха, че при пожар могат да бъдат евакуирани само през едно стълбище.

В информацията, разпространена през юли 2014г. по повод планирането на започване на обновяването на Кулата “Гренфел” от Организацията за управление на отдавани под наем имоти Кенсингтън & Челси инструктираха живущите да останат по апартаментите си в случай на пожар, като трябва да спазват тази инструкция до даването на други разпореждания. В съобщението се твърди, че входните врати няма да допуснат разпространението на пожара в жилищата в продължение на 30 минути.

През май 2016 г. е разпространена подобна информация, към което бе добавено, че такива са съветите на пожарната служба:
„Системите за разпознаване на пушек бяха обновени и усъвършенствани. От пожарната служба ни помолиха да Ви информираме, че ако възникне пожар, който не е в дома Ви, по-безопасно за Вас е да стоите в дома си, а от пожарната служба ще пристигнат много бързо, след като бъдат уведомени за пожара.

След пожара лидерът на консерваторите в общината Николас Пагет-Браун изтъкна, че живущите в “Кулата Гренфел” не са постигнали единомислие относно монтирането на пожарогасители по време на скорошния ремонт. Той също така добави, че ако са били монтирани, това би забавило ремонта и щяло да създаде суматоха. Джо Хилс, бизнес редактор на ITV заяви, че му е било обяснено, че монтаж на пожарогасители дори не е бил обсъждан. В доклад от 2012 г. от Британската асоциация за автоматични пожарогасители подчертават, че пожарогасителите могат да бъдат ремонтирани в Кулата “Гренфел” за 1 150 лири на апартамент, като за целият блок сумата би била 138 000 лири.

Британското правителство е обвинявано, че не е взело под внимание предупрежденията за пожарна безопасност във високите блокове. Бившият главен секретар на пожарната и секретар на парламентарната група по пожарна безопасност, Рони Кинг, посочи, че министрите не са обърнали внимание на призивите за провеждане на срещи и полагане на усилия за затягане на правилата. Той изтъкна, че тогавашният жилищен министър Гевин Баруел (настоящ ръководител на екипа на Тереза Мей) отказал да приеме предложения за срещи. Кинг заяви: „Имахме отговори, но отговорите сочат, че трябва да се срещнете с предшественика ми (бившия жилищен министър от консерваторите Джеймс Уартън), тъй като има някои проблеми, които са засегнати по негово време и все още са актуални. Преди да се променят нещата трябва да се загубят много човешки животи. След като 6 човека загинаха през 2009 г. при пожара в Лаканал Хаус следователят имаше много препоръки към правителството по отношение на сигурността и министерството на общините и местното правителство се съгласи да направи проверка в тази връзка през 2013г. През март 2014г. парламентарната група за пожарна безопасност и спасителни операции изпрати писмо до тогавашния министър на общините Стивън Уилямс, в което се казва:

„Със сигурност, когато имате убедителни доказателства за аргументиране на промените в разпоредбите, които ще доведат до спасяването на човешки животи, не трябва да чакате още 3 години предвид вече изминалите 2 години от събирането на доказателства, за да действате.“

„Тъй като се очаква още 4000 високи блокове в Обединеното кралство да останат без автоматична система за пожарозащита, може ли да си позволим да чакаме да се случи нова трагедия преди да отстраним слабостите?“
След обмяна на кореспонденция Уилямс отговори:

„До мен не са достигали мотиви, които да обосновават, че тези потенциални промени са спешни и няма да нарушавам работата на това министерство като изисквам тези промени да бъдат реализирани.“
Садя Кан, кмет на Лондон заяви: „Тези, които се подиграват с разпоредбите, защитаващи здравето и безопасността и се отнасят с бюрократизъм към последиците от неприемането на такива разпоредби, нека да се запитат дали Кулата “Гренфел” беше цената, която трябваше да се плати. В днешно време не можем и да си помислим да строим небостъргачи по стандартите от 70-те, но живущите в такива сгради трябва да се примирят с тези стандарти. Резултатът от тази трагедия трябва да е отстраняването на грешките, системно допускани през 60-те и 70-те.“

На 18-ти юни 2017 г. бащата на една от жертвите на пожара, 27-годишния архитект Джорджо Готарди, който се е настанил в сградата преди 3 месеца, заяви пред медиите, че синът му е споделил, че сградата не е „безопасна“, въпреки че наскоро е реновирана, тъй като ремонтът не е направен според предписанията за безопасност.“

Кулата Гренфилд - два дни след пожара

Кулата “Гренфел” – два дни след пожара

Както добре се вижда, независимо от наличието на документи и сертификати, резултатът е трагедия с човешки жертви. Дали това се дължи на грешки при изпълнението, дали е резултат на недооценяване на риска при разработката на нормативните документи, дали има злоупотреба при доставката на материалите, ще решат разследващите органи. Каквото и да решат те, обаче, няма да върне живота на загиналите и здравето на трайно увредените.

Затова БАИС настоява компетентните държавни органи в България да обърнат внимание на предупрежденията, които отправяме от повече от година и да ревизират отношението си към проблема на пожарната безопасност на високите сгради. Да не се крият зад папките и документите, а да се вслушат в гласа на професионалистите.
Дано това се случи преди да ни застигне нещастен случай като този в Лондон, защото никой не може да бъде по-важен от живота и здравето на хората.

Източници: Wikipedia, фирмени брошури и технически листове на използваните продукти