Изберете страница

Базирани на добри практики и нанотехнологии.

Много въпроси изникват, когато мислим за връщане към нормалното и какви ще бъдат новите ни рутинни навици. Първите процеси, с които е необходимо да се справим, са необходимостта да се направи организация по отношение на почистване и дезинфекция, хигиена, избор на правилните строителни материали и разпределение на мебели, за да се поддържа социалната дистанция.

Каква роля ще играе акустиката в офиса в епохата след COVID-19 според Ecophon?

Като се има предвид информацията, която се оповестява публично, е ясно, че дезинфекцията, хигиената, специфичните материали и социалното дистанциране ще бъдат някои от ключовите моменти. Акустичната среда обаче, също е част от тези моменти. Какво правите, когато не можете правилно да чуете и разберете другия човек, с когото разговаряте? Инстинктът кара хората при тези обстоятелства несъзнателно да намаляват пространството, което ги разделя.

С помощта на продуктите на Ecophon можете да постигнете среда, която е благоприятна за разборливостта на речта. Тя намалява реверберацията и звуковата сила и контролира разпространението на звука на работното място. Освен това, намаляването на излагането на шум ще доведе не само до увеличаване на комфорта на работниците, но също ще играе основна роля в начина, по който те изпълняват работата си.

“Научно доказано е, че добрата акустика в помещенията, може дори да увеличи производителността”, обяснява Хуан Негрейра, доктор по акустично инженерство и разработчик на концепции в Saint-Gobain Ecophon Spain и сътрудник професор в университета в Лунд (Швеция) и Ла Сале (Барселона).

Три пространства, които ще трябва да бъдат преразгледани:

1. Заседателни зали

Видеоконференциите с отдалечени екипи ще придобият нов статус в рамките на комуникацията. По този начин, заседателните зали ще бъдат идеалните места за тяхното планиране. Премахването на мебели, за да се даде по-голям капацитет на оборудването с препоръчаните санитарни мерки, би увеличило отразяването на звука и намаляването на разбираемостта, което може да причини умора и да намали вниманието и концентрацията на присъстващите.

2. Отворени пространства

Те винаги са били акустично предизвикателство и още повече сега с потенциалното намаляване на мебелите и плътността на работните места. Факт е повишаването на гласа, заради усещането, че не чувате добре. Това прави нивото и разпространението на шума високо, увеличава разсейването сред работниците и намалява личното пространство.

3. Кафетерии и кухни

Това ще бъдат местата, където акустичните условия трябва да са адекватни, за да се гарантира, че служителите не трябва да намаляват социалното разстояние, за да се чуват един друг.

“Решението преминава през звукопоглъщащи тавани от стъклена вата и стенни панели. Те могат да издържат на интензивно химическо почистване, с прахосмукачка и дори с вода и пара под високо налягане, за да отговорят на новите изисквания. Почистването в момента може да повреди повърхностите, заради химическите дезинфектанти. Важно е материалите, използвани в интериора, да не благоприятстват растежа на мухъл или бактерии, съгласно стандарта ISO 846. При таваните, например, има решения с клас А на звукопоглъщане, които отговарят на същите изисквания за хигиена и дезинфекция (дори по-добри) като традиционно използваните “твърди” тавани от гипскартон, мазилка или метал. Добрата акустична среда ще осигури комфорт на крайните потребители. Това може да доведе до повишена производителност и намален когнитивен стрес, сред други“, обяснява докторът-инженер Негрейра.

Източник: СЕН – ГОБЕН БЪЛГАРИЯ ЕООД