Изберете страница

Енергийната консумация расте с всяка изминала година и при това с все по-бързи темпове застрашавайки природата, климата и начина ни на живот. Единствения начин да се отговори на тези темпове на растящата консумация е енергийната ефективност. През последните години тази тема е особено популярна заради променените европейски изисквания за отделяне на вредни емисии в атмосферата. Най-просто казано енергийната ефективност означава да използваме по-малко енергия, за да постигнем същия резултат. Енергийната ефективност допринася по няколко начина за подобряването на нашия живот: намалява парниковите газове, намалява нуждите от внос на суровини за произвеждане на електроенергия, и това което всеки непосредствено усеща намаляването на разходите за отопление и климатизация вкъщи. Новите технологии и продукти разработени в тази насока дават огромни възможности за подобрения на енергийната ефективност във всеки сектор на икономиката от транспорта до строителството. Като европейска държава България не може да остане встрани от тези процеси. През последните години се полагат усилия да се навакса изоставеното ни спрямо други европейски държави. За целта за периода 2021-2022 ще бъдат отпуснати 3 млрд. лева за подобряването на енергийната ефективност на сградния фонд в страната. Той ще бъде разпределен както следва :

  • за жилищни сгради -58% от общия бюджет,
  • за публични сгради -14% от общия бюджет,
  • за промишлени сгради- 9% от общия бюджет,
  • за улично осветление – 15% от общия бюджет,
  • за техническа помощ -4%. от общия бюджет

Бенефициенти могат да бъдат: общини, областни администрации, министерства и публично-частни партньорства за промишлени сгради и улично осветление.

Като отговорна и модерна компания Soudal не стои встрани от тези процеси. При производството на  всички нейни продукти се търси максимален екологичен и икономически ефект.

Soudal предлага завършени продуктови системи подобряващи енергийната ефективност на сградите от пода до покрива.

Те включват разнообразни по своя вид и предназначение ленти, пени, лепила и уплътнители с най-високо качество. Специално разработената система SWS (Soudal Windows System) е една от най- иновативните и завършени системи от уплътнители, ленти и пяна, които взаимно се допълват и осигуряват максимална ефективност и комфорт след завършването. Тя се състои от:

 
Външна паропропусклива лента SWS

Защитава пяната (топло и звукоизолиращия слой), който се намира в прозоречните отвори и предпазва от проникване на влага и седименти от околната среда. Еластична паропропусклива лента с подобрена UV- устойчивост – до 9 месеца. Тя позволява дифузията на въздушните и водни изпарения от фугите да излиза навън. Долната страна на лентата е покрита с лепилен слой, който елиминира формирането на балончета въздух под лентата по време на измазването. Подсилено със синтетични фибри лепилото има отлична сила на залепване към повечето строителни материали. Позволява да се извършват монтажни дейности при ниски температури (дори при -12°C).

Допълнителната външна самозалепваща се лента осигурява удобното залепване на лентата към рамките на врати и прозорци. Благодарение на обшивката си, тя лесно може да бъде боядисана или измазвана. Продуктът е опакован в самостоятелна кутия.

Вътрешна паронепроницаема лента SWS

Защитава пяната (топло и звукоизолиращия слой), който се намира в прозоречните отвори и предпазва от проникване на влага и водна пара, която се образува в стаите. Отлична адхезия към повечето повърхности ( всички видове рамки на прозорци ). Лентите могат да бъдат измазвани или боядисвани. Поради специалната си конструкция, лентата е гъвкава , което  позволява максимална абсорбация на движенията на сградата. Съвместима с акрилни стъкла и поликарбонати.

Супер еластична полиуретанова пяна FLEXIFOAM

Топло и звукоизолира.

Благодарение на своята еластична структура нивелира всички движения на рамките на врати и прозорци, създадени от температурните амплитуди.

 

Пароизолационно лепило за ленти Vapourseal

Използва се за залепване на прозоречните ленти на трудно достъпни места.

 

Всички продукти от Soudal Windows System са сертфицирани и отговарят на стандартите за качество ISO 9001:2015

За Soudal

Soudal е най-големият независим европейски производител на уплътнители, лепила и полиуретанови пени за професионални и хоби потребители. Групата притежава 16 завода на 4 континента и има над 2550 служители. Soudal е 100 % белгийска семейна компания, ръководена от своя основател г-н Вик Сверц, който я превръща в международен играч и експерт в строителните химически продукти.

 

Източник: СУДАЛ ЕООД