Изберете страница
Ученици от 10-ти клас до студенти първи курс усвоиха нови ценни умения

Щастливи сме, че Leaders Summer Academy – камп за ученици от 10-ти клас до студенти първи курс от цяла България с интерес към строителния сектор, се проведе за втора година в гр. Габрово. Предавайки нови знания, забавление, ценни контакти и нови приятелства, форматът създаде невероятна емоция, която дълго ще носим. Програмата беше изпълнена с разнообразни работилници и презентации, които отвориха нови хоризонти у младите.

Участниците имаха специален Safety Workshop, в който  научиха важни принципи за спазване на безопасност на обекта. Още по-засилени в условията на пандемия, мерките за сигурност са от ключово значение за работния процес. „Здравето е на първо място.“, споделиха менторите.

Участниците в тазгодишния сезон на Leaders Summer Academy имаха уникалната възможност да гледат постановката “Разпитът”. В нея участват две знакови имена на българския театър – Христо Мутафчиев и Веселин Плачков. Сюжетът е изграден на основата на протоколите от разпита на Апостола пред турския съд и е един своеобразен поклон пред личността на Левски.

След това младите участници се втурнаха в строителните предизвикателства. Няма как да не отбележим, че отборите си паснаха повече от добре и демонстрираха изключителен интерес към задачите. Лидерите на отборите бяха пълни отличници – прочели внимателно ръководствата за програмата, те подходиха с увереност и добре разпределени задачи.

В работилниците участниците сглобяваха кофраж, инсталираха тръби за ВиК, връзваха армировка, изграждаха зид, поставяха топлоизолация, редиха настилка, монтираха окачена фасада, бъркаха бетон, запознаха се с интелигентни електроинструменти и чуха интересни презентации за транспортната инфраструктура, металните конструкции и бъдещето на сградите.

Освен строителните задачи, тази година имаше и една по-различна площадка. Ветерани от Сезон 1 създадоха специална арт инсталация, символизираща отдалечаването между хората след COVID-19 и нуждата от общуване. Тя ще остане в Габрово и след събитието.

 

Сред гост лицата на Лятна Академия Лидерите за втори път беше Лазар Радков – основател на кампанията „Капачки за бъдеще“ и на Live to Lift. С него започваше денят на участниците със сутрешна тренировка в близкия парк.

Въпреки промените в синоптичната прогноза през трите дни, мотивацията и желанието за пълноценно усвояване на знания водеха участниците бодро напред през цялото време. Те се справиха отлично с поставените задачи, задаваха много въпроси и впечатлиха менторите със способностите си.

В края на последния ден Leaders Summer Academy беше тържествено закрита от кмета на Габрово Таня Христова. Организаторите благодариха за невероятната енергия, която излъчваха участниците, за демонстрираната дисциплина и любознателност. Едно е сигурно – всички си тръгнаха с много нови знания и нови приятелства.

Проектът бе подкрепен от: HALLE HAUS, Wienerberger, PERI, Fibran, Хидрострой, Semmelrock, БОКАЛ, IDEA HOME, Euromarket, TITAN, Община Габрово, Юроком 2000, BOSCH, ГБС Инфраструктурно строителство, МСК, Miks Construction, Podem Gabrovo, БУЛТЕКС 99, VJF, Balkan Steel Engineering и УНИСТРОЙ.

 

Източник: HOBELIX