Изберете страница

Страховете от пожар са на път да спънат разпространението на сгради с дървена основа във Великобритания. Правителството планира да намали максималната височина на сградите с дървена рамка от шест етажа на четири. Промяната бе препоръчана от службите за спешна помощ, за да се намалят рисковете от пожар, подобен на „Гренфел“.

Темата е на обсъждане сред британските политици, но противоречи на други препоръки – за увеличаване на строителството с дървен материал. Дърветата поемат много въглерод и са важен фактор за намаляване изменението на климата. Във Франция президентът Макрон неотдавна постанови, че до 2022 г. всички нови публично финансирани сгради трябва да бъдат изградени от най-малко 50% дървен материал или други естествени материали. В Норвегия пък се заловиха да строят „дървен небостъргач“ – сграда на 18 етажа. Това е и височината, която се счита за безопасна и от органите по стандартизация в Северна Америка.

Членовете на местните организации за строителство на дървени сгради твърдят, че правителството в Англия е разбрало погрешно науката в строителството с дървен материал. Според тях дървените стени могат да бъдат направени безопасни. Това може да стане чрез методи, включващи обработка за огнеупорност и добавяне на огнеустойчиви облицовки. Специалистите изтъкват, че е безполезно засаждането на милиони дървета, ако бъдат оставени да изгниват и да освобождават въглеродния дувокис, който преди това са уловили.

Все пак намеренията на британските министри са да ограничат височината на сградите от дървен материал до 11 метра – това са 3-4 етажа. В по-високите сгради дървеният материал ще бъде разрешен за подове, но забранен за използване за външни стени.

Никой не би искал да станем свидетели на нова трагедия от типа на Гренфел, но правителството прекалява. Това коментира Мат Линегар от финландския гигант в дървообработването Stora Enso. Финландия е сред страните, в които строителството с дървен материал е популярно. „Правилно изградените сгради от дървен материал могат да бъдат безопасни при пожар – това зависи от дизайна”.

Източник: GreenTech.bg