Изберете страница

Малки градчета с население под 10 000 души изпреварват Варна по брой на вече санирани сгради, съобщава “Дарик”. В морската столица пуснатите в експлоатация блокове са едва 6, докато в Златоград са 7, в Симеоновград – 10, а в Момчилград – 12.

В момента Варна се нарежда на едно и също място с Айтос, Белоградчик, Козлодуй, Бяла Слатина, Поморие, Велинград, Девин, Правец, Етрополе, Гълъбово, Елхово, Смядово и Тервел.

Морският град обаче изпреварва по-големите Пловдив, където все още няма нито една санирана сграда, и София, където са едва две. Според данните на министерството на регионалното развитие Благогоевград е първенец със 101 завършени блока, а на второ място е Бургас с 62. След тях са Кюстендил – 33, Хасково – 32 и Пазарджик – 30, Стара Загора – 29 и Смолян – 25. От областните градове преди Варна са още Габрово и Перник – 13, Монтана – 10, Шумен – 9, Ямбол и Враца – по 8. В Русе и Силистра също има по 6 готови блока.

Градовете с най-много санирани блокове, които не са областни центрове, са Димитровград – 21, Асеновград – 18, Карлово, Казанлък и Дупница – по 12, Гоце Делчев – 11, Нова Загора – 10. Добрич, Търговище, Плевен, Сливен и Ловеч са другите областни градове заедно с Пловдив, където все още няма готов нито един блок.

19 блока се санират в момента във Варна, а за други 40 има сключени договори. По тези показатели морската столица също изостава значително от други градове. В Бургас текат строителни дейности в 125 сгради, а в други 205 предстои да започнат. В Благоевград скоро ще бъдат завършени още 22 блока и започнати нови 143, в Стара Загора броят им е съответно 43 и 75.

След приключване на всички дейности, за които на този етап има отпуснати пари от държавния бюджет, във Варна трябва да има завършени общо 65 блока, а в цялата страна броят им ще е 3 416.

В общините във Варненска област вече са завършени 5 блока. 3 от тях са в Белослав, а другите два – в Долни Чифлик. В Провадия в момента се работи по 6 блока, а в в Аксаково и Вълчи дол – по 2. В тези пет общини договори за финансиране са сключени със собствениците на други общо 17 блока.

Източник: www.plovdiv24.bg/