Изберете страница

Програмата за саниране не приключва. По обновяване на сгради ще се работи и през следващите две години, каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от агенция “Фокус”. Той допълни, че за три години разплатените средства за саниране от Българската банка за развитие са 1 млрд. лв, като за целта има заделени още толкова.

“Така че ако с тези темпове работим, до средата на 2020 г. ще можем да изхарчим втория милиард. Не просто не приключва, а още повече дейности и работници, сгради и домакинства ще се облагодетелстват”, обобщи Нанков.

По думите му правилата за саниране ще са същите, като то ще остане безплатно за собствениците на апартаментите в сградите.

Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради започна първия си етап през 2015 г. Първо от нея бяха обхванати панелни жилища в страната, предимно с конструктивни проблеми. След това започна обновяването и на панелки без забележки по конструкцията.

Първият етап на програмата за саниране приключи с усвояването на 1 млрд. лв. от бюджета. Експерти и политици изказаха съмнения за прилаганите по нея цени, като посочиха, че те са по-високи от тези, които фирмите изпълнители биха поискали, ако обектите не са по националната програма.

Междувременно вторият кабинет “Борисов” одобри още 1 млрд. лв. по програмата, докато беше в оставка.

Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов подаде сигнал до прокуратурата заради съмнения за завишени цени при санирането. От там обаче уточниха, че не включва нито един конкретно установен случай на нанесена вреда на бюджета при изпълнение на посочената програма. В него са изложени неясни и неконкретни данни, посочват още от прокуратурата.

Комисията за защита на конкуренцията също се заинтересува от санирането, като провери три фирми, по подозрения за участие в картел. За момента резултатите от проверката не са обявени. От МРРБ поеха ангажимент да се подготвят изменения, свързани с методическите указания, контрола, референтните цени и евентуалното въвеждане на съфинансиране. Имало различни мнения, като участието на собствениците с част от парите било един от възможните варианти.

По данни на сегашния министъра на регионалното развитие, към средата на май регистрираните сдружения на собствениците са 6322, подадените заявления за финансово подпомагане са 5393, одобрените заявления са 4829, от тях за 4739 са сключени договори между общините и сдруженията на собствениците и за 2022 сгради са сключени договори за целево финансиране в рамките на наличните средства по програмата, като за почти всички от тях са започнали дейности, каза министърът.

Следващият етап от програмата за саниране предвижда саниране на тухлените жилищни сгради, след което програмата трябва да приключи с обновяване на еднофамилните къщи.

Източник: http://www.dnevnik.bg