Изберете страница

Публикувано на 13.02.2018 г.

Държавата отпуска 200 млн. лв за саниране на малки жилищни кооперации

Държавата отпуска 200 млн. лв. евросредства за саниране на малки жилищни кооперации. По програмата за саниране могат да кандидатстват малки жилищни сгради, които остават извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност.

“Едно от условията е кооперациите да се намират в един от 28-те малки общини-бенефициенти. За разлика от другите програми, по тази се въвежда принципът на конкурентност на проектите. Основната промяна е, че ще имаме конкурентен подбор. Основната промяна е свързана с това, че имаме оставащ ресурс, над 87% от цялата мярка, която е 207 млн. лв., вече е в изпълнение, тя е договорена, общините изпълняват своите проекти. Тук, обаче, говорим за остатъчен ресурс, който е спестен и трябва да подсигури постигането на индикаторите по програмата”, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова пред БНТ.

Тя подчерта, че има заложени конкретни индикатори, свързани със спестена енергия след обновяването на всички сгради.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев каза, че има много голям ефект.

“Много са доволни хората от това, защото там можеха да канидатстват и по-малки сгради, и кооперации, и по-малки блокове, и като цяло мина много добре и се приема много добре, защото всеки го вълнува това, какви сметки ще плаща и за отопление, и за осветление, и за всичко”, коментира кметът.

Източник: www.banker.bg