Изберете страница

Изследователи от Швейцария и Обединеното кралство разработиха летящи роботи (дронове) за 3D принтиране, които могат да изграждат структури. Методът е вдъхновен от природните „строители“, каквито са осите и пчелите и техния подход за колективно строителство.

От екипа на проф. Мирко Ковач, ръководител на изследването, обясняват, че технологията може да се използва за издигане или ремонт на сгради в труднодостъпни места, в зони, засегнати от бедствия или в горните части на небостъргачи.

Дроновете работят в синхрон, ръководени от цифров дизайн, като адаптират движенията си, докато се движат. Те са напълно автономни, докато летят, но се наблюдават от човешки контролер.

Разработката представя мащабируема рамка за триизмерно (3D) принтиране с множество роботи и планиране на пътеки. Тя позволява задачите на роботите и размера на популацията да бъдат адаптирани към вариациите в геометрията по време на строителната мисия. Производствената рамка с множество роботи позволява автономен триизмерен печат под човешки надзор, оценка в реално време на отпечатаната геометрия и адаптиране на поведението на робота. В допълнение учените разработват и четири циментово-полимерни композитни смеси, подходящи за строителството.

„Доказахме, че дроновете могат да работят автономно и в тандем, за да конструират и ремонтират сгради, поне в лабораторията“, коментира проф. Мирко Ковач. „Нашето решение е мащабируемо и може да ни помогне да строим и ремонтираме сгради в труднодостъпни райони в бъдеще.“

Дрон флотилията се състои от BuilDrones и ScanDrones.

BuilDrones пренасят материали по време на полет. А ScanDrones са контролиращите качеството дронове, които измерват тяхната продукция и помагат за контрола им. По време на строителството дроновете оценяват отпечатаната геометрия и адаптират поведението си, за да отговарят на спецификациите с точност до 5 милиметра.

 

Източник: 1kam1.com