Изберете страница
Заради инфлацията, цените на старите договори ще могат да се индексират, но максимум с 15 на сто за цялата стойност на контракта.

Това ще залегне в изготвяната от Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството методология за индексация на различните видове строителства.

Новият документ ще позволи на старите договори, сключени преди повишаване на цените на строителните материали и инфлацията, да бъдат актуализирани, така че строителните фирми да не работят на загуба. Метологията е публикувана за обществено обсъждане на сайта на регионалното министерство.

Актуализацията на цените по контрактите, които са след 30 юни 2021 г. ще може да се прави на всеки три месеца.

Дейностите с индексикация са разделени на шест групи – сградно строителство, производствени сгради в областта на енергийната инфраструктура, индустриално строителство, мрежи и съоръжение в областта на ВиК, строителство на пътища, железопътни линии. Обособяването е съгласувано с Камарата на строителите в България /КСБ/ и е категоризирано според тежестта на строителните материали в различните видове строежи.

От КСБ не са съгласни индексацията да има таван, тъй като инфлацията расте и всяка актуализация би загубила смисъл, тъй като при всеки ръст, строителят отново работи на загуба, която се увеличава.

Индексацията на цените на стари договори е възможна ако се направят промени в Закона за обществените поръчки, каза вицепремиерът Гроздан Караджов. Те вече са внесени от група депутати.

 

Източник: stroiteli-bg.com