Изберете страница
Защо има разлики в цената за кв. м. саниране?

Голяма част от бранша работи по програмата за саниране, има около 200 хиляди работници и служители в бранша, каза зам.-председателят на националната строителна камара инж. Николай Николов, пред БНТ.

Стойностите за кв. м са осреднени за цялата страна, но “темата е деликатна”, коментира инж. Николов. Благодарение на санирането обаче, бранша е поел глътка въздух, а и социалният ефект е очевиден, особено при панели на по 50 години, допълва той.

Разлики на цената кв. м за саниране може да произлезе по няколко причини, обясни Николов. Високите сгради излизат по-скъпо, както заради изискванията за пожаробезопасност, така и цената на труда при тях е друга. Зависи и от енергийното обследване.

“Върху цената влияят много фактори. Нормално е да има различни цени при еднакви площи но с различна височина на сградите. По-ниската сграда технологично е по-лесна за саниране, а при по-високата сграда има рискове, както и разликите в материалите, обуславят разлика в цената”, допълва Николов.

В Кюстендил, където програмата за саниране приключи, хората са доволни и споделят, че се радват по-ниски сметки за парно. Новата топло и хидроизолация води и до по-дълъг живот на сградата, обясни още инж. Николов.

Източник: https://www.novini.bg