Изберете страница
Пандемията оказа значително влияние върху много сектори, като сред най-силно повлияните е строителният, който е изключително чувствителен към икономическите цикли, но беше стимулиран от нововъзникналата извънредна ситуация.

Сред ясно открояващите се тенденции през последната година е повишеното търсене на жилищни имоти, като според доклади на Colliers купувачите предпочитат ново строителство с по-голяма площ и сключват сделки на възможно най-ранен етап на изграждане. Заедно с това промяната в работните навици и ускорената дигитализация, включително ръстът на електронната търговия, генерират повишено търсене на логистични и складови площи. Именно строителството е и най-растящият сектор в последната класация “Капитал 100”. Според нея оборотът на 25-те най-големи строителни фирми се увеличава със сериозните 39% спрямо 2019 г., като достига до общата сума 3,6 млрд. лева. Почти двоен е и средният ръст на печалбите – от 5,8 млн. лв. през 2019 г. до 11,2 млн. лв. през 2020 г. Има и друг своеобразен рекорд – нито едно дружество не е със загуба.

Според експерти строителството не само ще продължи да се развива активно, но е и обуславяща предпоставка за редица икономически процеси.

Oсвен наличното голямо търсене на пазара и достъпността на ипотечното кредитиране то има сериозен потенциал за стимулиране възстановяването на редица производства и за създаването работни места. Това се съчетава с възможностите мерките за възстановяване да подпомогнат трансформацията на сектора към дългосрочна устойчивост, за да не се превърне активността на пазара в “балон”.

В този контекст на преден план излизат строителните материали, чиито цени само за първата половина на годината са нараснали с двуцифрен темп, невиждан от години. Проблемите с веригите на доставки, цената на базовите суровини като метали и дървесина, както и увеличението на горивата пряко рефлектират върху пазара на строителни материали. За момента маржът на цените се компенсира от засиленото търсене, но не се очаква поскъпването им да е само временно.

Всичко това превръща производството на строителни материали в една от най-атрактивните инвестиционни ниши, с висока рентабилност и възвръщаемост. Собствена производствена база, богато и качествено портфолио, наличност на квалифицирани кадри и установени търговски контакти са важните предпоставки за успеха на такова бизнес начинание, като България има много добри традиции в сектора.

Сред тях например е преработката и производството на облицовъчни материали от мрамор и камък. Те са подходящи за практични и нестандартни екстериорни и интериорни решения в частни домове, хотели, заведения, СПА центрове и др., създаващи атмосфера на уют и лукс. Естествените материали правят своето завръщане в строителството и декорацията и ще навлизат все по-масово. Освен с впечатляващ дизайнерски вид те са и много практични поради високата им устойчивост на природни фактори.

Така съчетанието от бум в строителството и нуждата от ефективни решения за задоволяване търсенето на материали за него създават благоприятна инвестиционна среда за развитие на свързани производства, с огромен потенциал и положителен баланс в дългосрочен план относно възвръщаемостта.

 

Източник: capital.bg